Hoppa till huvudinnehållet

Försenad vårflod driver upp elpriserna: ”Den är lite senare än normalt”

Publicerad:
Arkivbild. Så här såg det ut den 12 maj 2018 vid Stöllet när Klarälven svämmat över av vårfloden och trädtoppar stack upp i vattnet.
Arkivbild. Så här såg det ut den 12 maj 2018 vid Stöllet när Klarälven svämmat över av vårfloden och trädtoppar stack upp i vattnet. Foto: Pia Holmström

Statliga Vattenfall gick nyligen ut med att den förväntade tillrinningen från vårfloden är ett par veckor försenad till svenska och norska vattenmagasin. Detta kan i sin tur påverka elpriserna uppåt.

Men hur ser det då ut med vårfloden i Värmland just nu?

– Det är rätt att säga att den är lite senare än normalt, säger Claes Kjörk, vattenregleringsspecialist på Fortum.

Claes Kjörk kan inte uttala sig om hur elpriserna påverkas. Däremot har han som den specialist han är full koll på hur vårfloden påverkar Värmland.

– Nu till veckan kommer snösmältningen att dra igång från norska fjällen, så tillrinningen till Höljes kommer öka. För Klarälven blir det en mindre ökning i slutet av veckan. Det är först i nästa vecka som det kan bli mer vatten i Klarälven.

Om det då finns risk för en riktigt hög vårflod i Värmland är för tidigt att svara på.

– Men det finns mycket snö i norska fjällen. Kommer det mycket regn i mitten av maj och framåt, då finns det risk för en hög vårflod, säger han.

Vårfloden i Värmland sker i två etapper. För några veckor sedan inleddes vårflodens första etapp med skogsfloden som utgörs av smält snö från skogarna i norra Värmland. Andra etappen är fjällfloden från Norge, den kommer i maj och brukar vara den riktigt stora vårfloden.

– Skogsfloden kom ju för några veckor sedan och därefter har de kalla nätterna gjort att fjällfloden inte kommit igång, så det blivit ett litet mellanrum. Perioden emellan skogsflod och fjällflod har blivit längre än den brukar vara. Det är lite senare än normalt, säger Claes Kjörk.

Så blir årets vårflod i Värmland: ”Annars kan dina grejer flyta iväg”

Artikeltaggar

Claes KjörkFortumKlarälvenNorgeRegnSnöVäderVärmlands länVattenVattenfall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.