Hoppa till huvudinnehållet

Passion för poesi och tomater

Publicerad:
Hemma hos Andreas Norlén växer i år 96 olika sorters tomater. Under talmansrundan i samband med regeringsbildningen 2022 bjöd han på just tomater, inte kakor. Foto: Johan Ekfeldt

Sedan Andreas Norlén blev Sveriges talman har antalet följare på hans Instagramkonto mångdubblats. Han är generös med inblickar från riksdagen men också från familjelivet.

Under regeringsbildningen förra året bjöd talmannen Andreas Norlén partiledarna på tomater. Fyra år tidigare fick de kakor, men nu var det dags för förnyelse.

–  Det blev väldigt uppskattat och flera av dem bad om odlingstips, berättar han i villan i Norrköping.

Här växer tomatplantor i varje hörn, i fönster och på bord. Intresset väcktes under pandemin när han och hustrun Helena fick mera tid i hemmet. Förra året kunde de skörda 214 kilo tomater och i år har de sått frön till 96 olika sorter.

Jag vill gärna förmedla att en talman är en vanlig person som lever ett ganska vanligt liv bakom kulisserna.
Andreas Norlén

Allt detta och mycket annat personligt delar Andreas Norlén frikostigt med sig av på Instagram där han har drygt 72 000 följare.

–  En av mina uppgifter är att berätta om riksdagen och vad en talman gör, men jag vill också gärna förmedla att en talman är en vanlig person som lever ett ganska vanligt liv bakom kulisserna. Jag tror att ett blandat innehåll gör att fler vill ta del av det jag berättar om riksdagsarbetet.

Skriva en bok

Allmänhetens intresse för Andreas Norlén steg dramatiskt efter valet 2018 då han som ny talman fick ansvaret att hitta en majoritet i riksdagen för en ny regering. Det var komplicerat och tog sin tid. En dag ska han skriva en bok om den där hösten. Men det får bli senare när han inte längre sitter i händelsernas centrum.

–  När jag har lämnat ämbetet. Om jag behöver leda en ny regeringsbildning är det viktigt att partiledarna kan lita på att de inte strax hamnar i en bok.

Det är också viktigt med objektiviteten i hans position. Andreas Norlén fick ställa om från moderat riksdagsledamot till opolitisk talman över en natt. Men helt fri från åsikter måste han inte vara. På kavajslaget syns den ukrainska flaggan.

Talman Andreas Norlén fyller 50 år och firar både privat och i riksdagshuset.
Talman Andreas Norlén fyller 50 år och firar både privat och i riksdagshuset. Foto: Johan Ekfeldt

–  Riksdagspartierna står enade bakom stödet till Ukraina, då är det klart att även talmannen kan stå för den åsikten. Jag behöver inte vara en robot. Men jag ska inte tycka offentligt om sådant partierna är oense om.

Dikter

På soffbordet framför oss ligger en diktbok av Edith Södergran. Andreas Norlén har gjort det till en vana att citera svensk poesi i sina tal. Han läser många olika diktare och har på senare tid citerat bland andra Karin Boye, Tomas Tranströmer och Anna Maria Lenngren.

–  Dikter kan sätta ord på stämningar och känslor som inte går att få fram med vanlig prosa.

Poesi har också spelat en annan viktig roll i hans liv. När han träffade sin blivande hustru för första gången hade han med sig samlingsvolymen ”Svensk dikt” som gåva. Den visade sig komma väl till pass.

En dag, när Andreas Norlén har lämnat ämbetet, vill han skriva en bok om den svåra regeringsbildningen 2018.
En dag, när Andreas Norlén har lämnat ämbetet, vill han skriva en bok om den svåra regeringsbildningen 2018. Foto: Johan Ekfeldt

De hade fått kontakt på nätet och stämt möte i Nässjö, mitt emellan hans dåvarande bostad i Motala och hennes i Malmö. Men restaurangen de rekommenderats var en pizzeria och den romantiska promenaden efteråt dränktes av ljudet från ett epatraktor-rally.

–  Då bestämde vi oss för att gå till hotellet och ta en drink i baren, men där var det högstadiedisco. Till slut drog vi oss tillbaka och tog fram ”Svensk dikt” och satt och läste i timmar.

Talmansjobbet tar mycket tid men Andreas Norlén är mån om att få utrymme för privatlivet också, och inte minst följa med på sjuåriga sonen Henrys livsresa.

–  Jag försöker komma hem så många kvällar det går och även ha helgerna lediga. Men alla som har krävande jobb vet hur svårt det kan vara att få ihop livspusslet.

Det sägs att du är tidsoptimist?

–  Ja, ibland kommer jag med andan i halsen. Men det är inte alltid mitt fel!

Och så berättar han om när Säpobilen som han åkte med fastnade i trafiken när det bara var minuter kvar tills han skulle öppna sammanträdet i riksdagen.

–  Vi fick hoppa ur och springa genom Gamla stan.

Du sprang med en Säpovakt bredvid?

Fakta

Andreas Norlén

Fyller: 50 år den 6 maj.

Gör: Riksdagens talman. Doktor i juridik.

Bor: Villa i Norrköping.

Familj: Hustrun Helena, sonen Henry, 7, och katten Bessie.

Om att fylla 50: ”Varje ålder har sin tjusning. Jag tycker om att man lär sig nya saker hela tiden och skulle inte vilja vara 25 igen.”

Så firar han födelsedagen: Med fest i en lokal nära hemmet. Det blir också ett firande i riksdagen.

På fritiden: Gillar att läsa, gärna biografier. Är en hejare på pizzadeg. När familjen gör pizza står han för degen och Helena för tomatsåsen.

Samlar på: Kaffemuggar med politiska motiv.

–  Ja. Eller snarare bakom. Sedan kastade jag mig ned på stolen i kammaren 30 sekunder innan jag skulle öppna sammanträdet. Man hör på inspelningen hur andfådd jag är.

Andreas Norlén har ingen chef som sneglar på klockan om han kommer sent. Han har ingen chef över huvud taget.

Vem går du till om du behöver stöd?

–  Jag kan diskutera med de tre vice talmännen och det finns erfarna tjänstemän i riksdagen jag gärna pratar med. Annars pratar vi mycket här hemma, Helena och jag. Hon är ett viktigt bollplank för mig.

Johan Ekfeldt/TT

Artikeltaggar

Andreas NorlénFödelsedagarInstagramNorrköpingTalmannen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.