Hoppa till huvudinnehållet

Lysande genrep inför Elitloppet av San Moteur: ”En fantastisk häst”

Publicerad:
Skötaren Jessica Jonsson, San Moteur, Björn Goop och Håkan Arvidsson efter stortsegern.
Skötaren Jessica Jonsson, San Moteur, Björn Goop och Håkan Arvidsson efter stortsegern. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

San Moteur var storfavorit i Paralympiatravet på Åby.

Och det blev ett helt perfekt genrep inför Elitloppet med en enkel seger värd 1,5 miljoner kronor.

– Det är svårt att säga hur bra han är men det är en fantastisk häst, sa Björn Goop.

San Moteur var första häst att bli inbjuden till Elitloppet och det här var genrepet inför det stora sprinterslaget på Solvalla.

Björn Goop körde inget från start men på den första långsidan körde han till och San Moteur var i ledningen mitt i den andra kurvan.

Att det första varvet öppnades på snabba 09,8 över medeldistans spelade ingen roll utan segern blev mycket enkel.

Efter loppet möttes Björn Goop och hans morbror Håkan Arvidsson i en lång och varm kram.

– Det är mycket man vill och mycket som kan gå fel så det är alltid en känslostorm när det går bra, sa Goop.

När San Moteur tog över ledningen gjorde han det av Mister Hercules, något som Goop inte var 100 procent nöjd med.

– Det var egentligen den sämsta taktiken. Det är alltid farligt att ha Örjan Kihlström i sin rygg.

San Motuer på väg mot en överlägsen seger.
San Motuer på väg mot en överlägsen seger. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Men det spelade som sagt ingen roll. Mister Hercules galopperade helt utan segerchans och San Moteur var kort och gott överlägsen sina konkurrenter.

– Han kändes fin, kanske lite överladdad. Han kan vara det ibland. Han kan ha lite överskottsenergi och behövde springa av sig lite grann men det kändes bra hela vägen. Det är svårt att säga hur bra han är men det är en fantastisk häst, sa Goop.

Något man drömmer om

Håkan Arvidsson har haft många kanoner genom tiderna men nu har han fått fram något alldeles extra till häst och stammen är helt egen i flera led.

– Det är klart man drömmer om det här. Att få vinna ett fantastiskt lopp inför storpublik med en fantastisk häst. Dagen var lugn fram till defileringen. Då blev det hemskt för man vill leverera med en favorit, berättade han.

Och nu är det bara tre veckor kvar till nästa uppgift på Solvalla.

– Nu åker vi hem och kollar att allt är okej och laddar för Elitloppet.

Tackade för draghjälpen

Björn Goop vann även klass 2-loppet med Peter Pan. Efter rygg på Hardcore under loppet tackade Peter Pan för draghjälpen genom att avgöra i de sista stegen in mot mål.

– Det blev ett bra lopp för vår del. Vi hade en bra rygg och jag visste att den hästen förmodligen skulle dra fram oss till upploppet. Jag tycker att det här är en bra häst och Peter Pan är under stor utveckling. Vi tror att han kommer att blomma ut nu som fyraåring, berättade Goop.

I Drottning Silvias Pokal fick favoriten Joviality svar i spetskampen av Riverdale Z. men det spelade ingen som helst roll för loppets utgång.

Erik Adielsson körde fram på utsidan av Conrad Lugauers häst mitt i loppet. Riverdale Z. hade inte sin bästa dag och var slagen in i den sista kurvan och i samma veva ryckte Joviality åt sig ett försprång och vann enkelt.

– Hon öppnade bättre än senast och jag tror att hon kan öppna ännu bättre. Jag skulle nog säga att om jag var tvungen att ta mig förbi Conrads häst hade jag kunnat det men jag var inte villig att ta den risken, berättade Erik Adielsson.

Här vinner Joviality Drottning Silvias Pokal.
Här vinner Joviality Drottning Silvias Pokal. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD

Och han fortsatte om det taktiska valet att köra fram utvändigt om Riverdale Z. i ett tidigt skede.

– Jag bytte position för att jag tänkte att antingen är hon bra nog för att klara det och är hon inte det så tror jag inte att vi vinner från tredje par utvändigt heller. Jag ville inte strula till någonting.

”Ett fullbordsproffs”

En miljon kronor fick Joviality för sin seger och lika mycket väntade på vinnaren i Kungapokalen.

Från sitt innerspår tog Dancer Brodde ledningen och Johan Untersteiners häst hade full kontroll på händelserna hela vägen in i mål.

– Hästen är ett fullblodsproffs, han löste starten utan bekymmer och jag körde inte en meter. Han bara stack till ledningen och sedan fick jag styra och ställa som jag ville ganska snabbt. 500 kvar förstod jag att konkurrenterna skulle vara jäkligt bra för att slå honom och när jag ryckte tussarna in på upploppet fick han en längd direkt, sa Johan Untersteiner.

Artikeltaggar

ÅbyBjörn GoopHåkan ArvidssonSan MoteurSportTrav

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.