LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Forshaga

Publicerad:
Dejes kvarterskrog och pizzahouse var ett av alla matställen som fick anmärkningar. Foto: Google Maps

Livsmedelsinspektörer dök oanmälda upp på olika matställen – och såg musbajs i kylrum, svartmögel i diskrum och för varma kylskåp.

Här är företagen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Forshaga kommun sedan 2022.

Kommunernas livsmedelsinspektörer gör löpande oanmälda kontroller för att se om restauranger, kaféer, matbutiker och storkök följer livsmedelslagen utifrån olika punkter.

I listan nedan visas de företag i Forshaga kommun som fått anmärkning vid minst två kontroller sedan 2022, eller som fått föreläggande.

Kommunen kan ge föreläggande om bristen är så allvarlig att den direkt måste åtgärdas eller om det är återkommande slarv.

– De vanligaste avvikelserna är bristfällig rengöring av lokaler och utrustning samt att livsmedel som ska förvaras kylda eller frysta förvaras vid för hög temperatur. En avvikelse vi återkommande uppmärksammat på äldreboenden och förskolor är bristande utbildning av personalen. Kunskapsbristen har framförallt gällt vad som är lämplig temperatur i en kyl respektive på varmhållen mat som ankommit från tillagningskök, säger miljö- och hälsoskyddsinspektören Anna Edelman.

Matserveringen vid Forshaga Deje golfklubb fick också bakläxa.
Matserveringen vid Forshaga Deje golfklubb fick också bakläxa. Foto: Google Maps

Anonyma tips till kommunen

Inspektörerna tar tacksamt emot tips, särskilt när det gäller misstänkt matförgiftning. På Forshaga kommuns hemsida kan du anonymt göra en anmälan.

”Ju snabbare du anmäler desto fortare kan miljö- och byggförvaltningen komma igång med att utreda orsakerna, och förhindra att fler smittas. Kontakta läkare om dina besvär är allvarliga eller inte går över. Du får självklart vara anonym, men det underlättar för oss om vi kan ta kontakt med dig om det uppstår frågor”, skriver kommunen på sin hemsida.

Matställen som fått föreläggande eller haft återkommande brister i Forshaga kommun sedan 2022

Dejes kvarterskrog & pizzahouse

Kontroll den 27 september 2022. Slitna kanter på hyllor, skåpstommar, lister och dörrkarmar och färg hade lossnat. Trasiga gummilister i kylar. Repiga, slitna skärbrädor. Smutsigt i kylar och vid handtvättställ i kök. Vid kontroll den 15 december var bristerna åtgärdade förutom en trasig bänkskiva och en sliten skärbräda vid salladsdisken. Enligt ägaren användes inte skärbrädan eller bänkskivan till livsmedel. Föreläggande att komma med en underhållsplan för bänkskivan och skärbrädan senast den 31 januari 2023, vilket åtgärdades. Ny kontroll den 17 februari 2023. Bristande spårbarhet av panerad rödspätta och gorgonzola för att veta varifrån livsmedel kommer. En maträtt med fetaost visade sig vara salladsost. Fetaost skulle omedelbart köpas in. Allt åtgärdat vid kontroll den 22 och 27 februari.

Forshaga Deje golfklubb, Dömle

Föreläggande efter kontroll den 28 juni 2022 att kylvaror förvaras vid tillräckligt låg temperatur och att personal utbildas i livsmedelshygien. Exempelvis höll laktosfri mjölk 12 plusgrader i kylen, i stället för max 8 grader. Frysbox och frysskåp i förråd höll för hög temperatur. Musbajs på kylrumsgolv. Personal hade klocka och armband, med risk för kontaminering av livsmedel. Allt åtgärdat vid kontroll den 7 juli.

Förskolan Regnbågen, Deje

Föreläggande den 22 december 2022 att innan den 31 januari 2023 möjliggöra temperaturkontroll i kylar, frysar och på ankommande livsmedel genom termometrar samt att utbilda personal i rutinerna kring detta. Allt åtgärdat vid kontroll den 12 april.

La Vieto, Forshaga

Kontroll den 23 februari 2022. Fog saknades på stora delar av kökets klinkergolv. Spruckna klinkerplattor i diskrum och kök. Svartmögel på silikonlist mot diskbänksvägg i diskrum. En meny som skulle innehålla krabba innehöll crabsticks. Ägaren meddelade den 26 april 2022 att menyn bytts ut. Ny kontroll den 24 augusti 2022 då lokalens skick åtgärdats. Ny kontroll den 14 februari 2023. Maträtter skulle innehålla gorgonzola, som inte fanns vid tillfället. Gorgonzola skulle inhandlas två dagar senare, vilket en kontroll den 16 februari bekräftade.

Lintjärn gruppboende, Forshaga

Föreläggande efter kontroll den 23 januari 2023 att personal lär sig rutiner kring temperaturkontroller i kyl och frys, att ordna skriftliga rutiner för kontroll av varm mat samt att se till att kylar och frysar har termometer. På vissa avdelningar mättes temperaturen då och då men dokumenterades inte och flera av avdelningarnas kylar och frysar saknade termometer. Åtgärdat den 17 mars.

Mouns grill och pizzeria, Deje

Kontroll den 27 september 2022. Spruckna gummilister vid pizzabänk. Trasiga kanter på bänkskiva i beredningsrum, som hade ojämnt golv. Slitna, repiga skärbrädor. Nya skärbrädor skulle köpas samma dag. Smutsigt på kylrumsgolv, under bänkar, i kylar och i diskmaskin. Personaltoalett saknades och en toalett användes av både personal och gäster. Toaletten skulle enbart användas för personal framöver. Ny kontroll den 12 december 2022, då brister i underhåll av lokalen återstod. Enligt ägaren skulle lokalen renoveras efter årsskiftet. I samband med grävarbete hade möss kommit in i lokalen och vid kontrollen fanns musbajs vid varumottagningsdörr samt i degrum. Enligt ägaren var det gammal spillning där personalen slarvat med städning. Musfällor fanns utställda vid dörren. Allt åtgärdat vid kontroll den 24 februari 2023.

Ullerudsgårdens äldreboende, Deje

Kontroll den 20 december 2022. Bristande rutin av temperaturkontroll av kyl och frys. På en avdelning hade det inte gjorts sedan november på grund av sjukskriven person. Serverad mat höll en temperatur på 57 grader i stället för minst 60 grader. Ny kontroll den 17 mars 2023. Slitna, svårrengörliga skärbrädor på två avdelningar. Enligt inspektören var det oklart om rutiner för kylkontroll av helgmat fanns men det fanns termometrar och kylskåpen var tillräckligt kalla. Följs upp vid kommande ordinarie kontroll.

Källa: Miljö- och byggförvaltningen, Forshaga

Så anmäler du matsnusk till Forshaga kommun

• Telefon 054-17 20 00 eller mbn@forshaga.se.

Läs mer:

LISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i MunkforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa i Filipstad och StorforsLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Sunne kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Hagfors kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Torsby kommunLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Arvika och EdaLISTA: Här är alla matställen som fått bakläxa efter kontroller i Karlstad

Artikeltaggar

ÅtgärderBristerDejeDömleForshagaForshaga kommunLivsmedelMatMat och dryck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare