Hoppa till huvudinnehållet

Familjen Pettersson har en enorm tärning i trädgården: ”Många stannar och tittar”

Publicerad:
”Det går inte att ha för mycket grejer i huset. Men nu när barnen är större kan vi äntligen ha de lite finare grejerna hemma”, säger Peter Pettersson, här tillsammans med sambon Anna-Karin Norberg och barnen Hanna och Hugo.
”Det går inte att ha för mycket grejer i huset. Men nu när barnen är större kan vi äntligen ha de lite finare grejerna hemma”, säger Peter Pettersson, här tillsammans med sambon Anna-Karin Norberg och barnen Hanna och Hugo. Foto: Lisa Olaison

En jättestor tärning i trädgården drar blickarna till huset på Granhult.

Här bor familjen Pettersson Norberg med massor av konst och designmöbler.

– Många stannar till och tittar upp, säger Anna-Karin Norberg.

Peter Pettersson har drivit Auktionsverket i Karlstad i 25 år. Att han har en auktionsfirma märks när man kommer hem till honom.

De första skulpturerna möter man redan utanför huset. Här ligger en stor tärning och vilar på några stenar. Alla sidor visar sex.

– The winner takes it all heter skulpturen. Det finns bara tio exemplar, säger Peter Pettersson.

Tärningen är gjord av konstnären Andreas Wargenbrant och väger runt 150 kilo. Den har väckt mycket reaktioner i området: ”Många stannar till och tittar upp” säger Anna-Karin Norberg.
Tärningen är gjord av konstnären Andreas Wargenbrant och väger runt 150 kilo. Den har väckt mycket reaktioner i området: ”Många stannar till och tittar upp” säger Anna-Karin Norberg. Foto: Lisa Olaison

– Jag har haft den i 15 år, men den har legat på en pall i firman och jag har alltid sagt: ”fy fan vad häftigt att någon gång ha ett hus och ha den i trädgården”.

Nu är den drömmen verklig. Huset på Granhult köpte han november 2021.

– Det finns en rätt rolig story om hur jag köpte det här huset som får alla att tycka att jag är en galning.

Han fortsätter:

– Jag hade nämligen precis köpt ett annat hus. Sju dagar efter att jag hade flyttat in i det huset kom detta huset ut för försäljning. Så jag ringde mäklaren och tio dagar senare köpte jag det här huset och sålde det andra på tre dagar. Det var en jäkla soppa.

Det här huset skulle han bara ha.

– Min son hade en kompis som bodde i området så jag såg huset när det byggdes och tyckte det var så jäkla häftigt. Jag tyckte det var så coolt med poolen insprängd i berget och ville bara bo här.

– Mäklaren tyckte jag var årets kund, för det var samma mäklare som fick göra mina två husköp och en försäljning på några veckor.

 • Guldtärningen är gjord av brons och av samma konstnär som tärningen i trädgården.
  Guldtärningen är gjord av brons och av samma konstnär som tärningen i trädgården. Foto: Lisa Olaison
 • Korridoren pryds hela vägen av Lars Lerins tavlor. ”Jag har känt honom i många år, det är en bra kompis”, säger Peter Pettersson.
  Korridoren pryds hela vägen av Lars Lerins tavlor. ”Jag har känt honom i många år, det är en bra kompis”, säger Peter Pettersson. Foto: Lisa Olaison
 • ”Konst och inredning är hela mitt liv. Jag började -87, då var det antikviteter som gällde, men jag har alltid lutat mot det moderna hållet och det moderna kostade ingenting -87.”
  ”Konst och inredning är hela mitt liv. Jag började -87, då var det antikviteter som gällde, men jag har alltid lutat mot det moderna hållet och det moderna kostade ingenting… Foto: Lisa Olaison
 • Köket är familjens favoritplats. ”Här hänger vi mest och vår son Hugo lagar otroligt god mat och dottern Hanna står för efterrätterna.”
  Köket är familjens favoritplats. ”Här hänger vi mest och vår son Hugo lagar otroligt god mat och dottern Hanna står för efterrätterna.” Foto: Lisa Olaison
 • ”Den stora tavlan i vardagsrummet har jag haft i åratal, men aldrig kunnat hänga någonstans tidigare för den är 2,30 meter hög.”
  ”Den stora tavlan i vardagsrummet har jag haft i åratal, men aldrig kunnat hänga någonstans tidigare för den är 2,30 meter hög.” Foto: Lisa Olaison
 • ”Det här är en oljemålning av Yrjö Edelmann. Det var en dröm för mig att ha en tavla av honom och tog mig 20 år att köpa”, säger Peter Pettersson.
  ”Det här är en oljemålning av Yrjö Edelmann. Det var en dröm för mig att ha en tavla av honom och tog mig 20 år att köpa”, säger Peter Pettersson. Foto: Lisa Olaison
 • Det 202 kvadratmeter stora huset kommer med en rejält stor altan.
  Det 202 kvadratmeter stora huset kommer med en rejält stor altan. Foto: Lisa Olaison
 • Poolen som är insprängd i berget som huset ligger på imponerade stort på Peter Pettersson.
  Poolen som är insprängd i berget som huset ligger på imponerade stort på Peter Pettersson. Foto: Lisa Olaison
 • Ute på altanen hänger en skulptur av en dollarsedel. ”My first green dollar” heter den och är skapad av Andreas Wargenbrant.
  Ute på altanen hänger en skulptur av en dollarsedel. ”My first green dollar” heter den och är skapad av Andreas Wargenbrant. Foto: Lisa Olaison
 • Tjuren står utanför huset och vaktar uppe på höjden.
  Tjuren står utanför huset och vaktar uppe på höjden. Foto: Lisa Olaison

"Kommer aldrig sälja tavlorna från Lars Lerin”

Inne i huset finns det flera exklusiva konstverk och designmöbler.

– Det här är mitt intresse, jag har hållit på med det i 35 år så det är inte så konstigt att jag har mina grejer.

Peter Pettersson fortsätter:

– Jag ser ju jäkligt mycket fräna grejer i mitt jobb, men det är lätt att överbelamra så det är bra att jag har Anna-Karin som en bromskloss.

– Ja, nu är det bra med grejer, säger Anna-Karin Norberg.

Hon driver klädbutiken Boutique Unique i Karlstad.

– Du klär Karlstad och jag inreder deras hem, säger Peter Pettersson.

På väggarna hänger flera tavlor av Lars Lerin.

– Jag har fått dem av honom. Han är en av mina favoritkonstnärer och jag känner honom väldigt väl. De kommer jag aldrig att sälja i hela mitt liv, de är heliga.

Mer av hemma hos en Karlstadsbo:

Leif och Linda byggde sin drömvilla: ”Vi är förtjusta i USA båda två”Annelie, 57, är granne med Hells angels: ”Vi har ’storpappan’ här”Marie, 34, bor i lägenhet på landet: ”Det är skittråkigt att fixa ett hem”Sebastian, 29, bor ensam i villa i Karlstad: “Det blir jag som får styra festen”Keith, 60, bor i en man cave i Karlstad: “It’s a fucking crazy house”Unga paret bor på Mitt i city-taket: “Det är som en egen liten by här uppe”Sanna, 23, har köpt sin första lägenhet i nya höghuset: ”Trivs jättebra”Unika boendet: Olov, 32, visar upp sitt exklusiva hem i SockerslottetHon vann Lego masters – så här bor Emma Friman BrowneParet Lill ”bor” i ett skyltfönster – med en udda insida

Artikeltaggar

Auktionsverket i KarlstadBostäderFamiljelivHemma hos en KarlstadsboHus och hemKarlstad

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.