Hoppa till huvudinnehållet

Han tar över efter ”Perras” succé: ”Haft ögonen på i många år”

Publicerad:
Thomas Engman är klar som ny huvudtränare för Forshaga.
Thomas Engman är klar som ny huvudtränare för Forshaga. Foto: MAGNUS LEJHALL

Per-Erik ”Perra” Johnsson kom in och räddade Forshaga från degradering.

Men han blir inte kvar.

Istället tas huvudansvaret nu över av Thomas Engman.

– Jag är ruggigt taggad, säger han.

Thomas Engman är ursprungligen från Gävle men kommer närmast från tre säsonger i Mörrum där han verkade både som tränare och sportchef.

Avskedet blev dock turbulent.

Detta då ledningen tvingade bort honom och rev kontraktet som en ren sparåtgärd för att rädda klubben ur sin ekonomiska kris.

Ett beslut som Engman bestred – och som fick stor medial uppmärksamhet.

– Vi hittade en lösning till sist som var okej. Jag kände egentligen att jag inte ville ha så mycket mer med det där att göra, säger han.

Och hur ser du på det inträffade med några månaders distans?

– Det var ingen rolig tid och det tog ett tag att komma på benen igen. Men nu har jag lagt det där bakom mig, allt fokus är bara framåt och på Forshaga IF. Jag känner mig ruggigt taggad och motiverad.

Hur kom det sig att det blev just Forshaga?

– Av de alternativ jag hade på bordet var det helheten här som tilltalade mig mest. Sedan lockades jag också av utmaningen. För jag vet att vi kommer ha ett ungt lag och att det inte gick så bra förra säsongen. Men då var då och nu är nu. Jag tycker om när man är lite underdog och ingen tror på en.

Har du någon relation till klubben sedan innan?

– Nej, inte direkt. Enda är väl att jag mött Forshaga med Mörrum och att jag varit där på cup när sonen spelade i Brynäs. Men annars är det ett ganska så blankt papper, om jag ska vara ärlig.

Modern ledarstil

Engmans egna tränarkarriär började i Valbo för 13 år sedan och innan sejouren i Mörrum tog han Strömsbro från division 3 till hockeyettan på tre säsonger.

Hans ledarskap beskrivs som modern.

– Jag kan vara tydlig och skarp när läget kräver men det viktigaste för mig är bra kommunikation. Att låta killarna vara delaktiga, att se till att de mår bra och att alla är med på tåget. Känner man en sådan trygghet vid sidan av isen brukar själva hockeybiten alltid lösa sig.

Låter lite likt ”Perras” metodik, han som du nu efterträder?

– Ja, kanske. Men dialekten kommer jag i alla fall inte kunna ta efter, haha.

Hur det blir med den biten återstår att se.

Klart är i alla fall att Forshagas sportchef Christer Larsson är mycket nöjd över att knyta åt sig Thomas Engman.

– Det är en tränare jag haft ögonen på i många år. Vi hade faktiskt lite kontakt redan när han lämnade Strömsbro, men då hade han redan hunnit skrivit på för Mörrum. Så nu när vi var på jakt efter en ny tränare kom hans namn upp ganska så direkt, säger han.

Var det någonsin aktuellt att ”Perra” skulle fortsätta?

– Nej, nej, nej. Vi är bra kompisar men bra kompisar är vi inte. ”Perra” tycker nog inte att en helsäsong är lika roligt. Då måste det nog vara något som kittlar fruktansvärt mycket – och det tror jag inte att Forshaga gör, om jag ska vara ärlig.

Ställde du frågan?

– Nej, jag kände väl att de orden kunde jag spara.

Kontraktet med Thomas Engman är på tre år. När flyttlasset går är ännu inte spikat.

Artikeltaggar

BeslutChrister LarssonForshagaForshaga IF IshockeyHockeyettanIshockeyPer-Erik Johnsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.