Hoppa till huvudinnehållet

Skolmästare i folkrace ska koras: ”Kan inte förlora mot min lärare, det går bara inte!”

Publicerad:
Christian Bruce, Natalie Reuter, Albin Lundh och Oskar Anderberg ska göra upp om titeln Herrgårdsgymnasiets folkracemästare.
Christian Bruce, Natalie Reuter, Albin Lundh och Oskar Anderberg ska göra upp om titeln Herrgårdsgymnasiets folkracemästare. Foto: Nathalie Forsström

På lördag är det dags för folkracetävlingen Vårracet på Krokstadbanan i Säffle. I samband med det kommer Herrgårdsgymnasiets mästare i folkrace att koras. Som en kul del i tävlingen kommer personal och elever på skolan att köra en poängtävling för att kora skolans vinnare.

Oskar Anderberg, Albin Lundh och Natalie Reuter från Svanskog är taggade på helgens tävling.
Oskar Anderberg, Albin Lundh och Natalie Reuter från Svanskog är taggade på helgens tävling. Foto: Nathalie Forsström

Det var Christian Bruce, yrkes- och studievägledare på Herrgårdsgymnasiet men också engagerad i Säffle Motorclub, som kom på idén.

– Det finns ett motorintresse på skolan och vi har redan ett bra samarbete mellan Krokstadbanan och skolan, säger Christian Bruce.

Tanken är att var och en tävlar i sin klass och att man sedan räknar ihop poängen som förarna får i sina heat i respektive klass. Den med högst poäng vinner och blir Herrgårdsgymnasiets mästare i folkrace.

– Det är en bra idé. Det är ett bra sätt att locka ungdomar, säger Natalie Reuter som kommer från en familj med stort folkraceintresse.

Christian Bruce som brukar vara med och arrangera folkracetävlingar ska i år även ställa upp och köra själv i tävlingen.
Christian Bruce som brukar vara med och arrangera folkracetävlingar ska i år även ställa upp och köra själv i tävlingen. Foto: Nathalie Forsström

Fem från skolan

Tre elever och två personal ska delta i tävlingen. Från personalsidan är det Christian Bruce själv som inte har kört folkrace sedan 2017 och läraren Frida Forsgren som ställer upp i tävlingen. För Frida blir det första folkracetävlingen men hon har kört en del rally tidigare. Christian berättar att de har köpt en bil som de ska dela på och som de har fått hjälp av elever på programmet Fordonsvård och godshantering att göra iordning.

– Jag var på Orust för tre veckor sedan och hämtade den, säger Christian.

Christian Bruce har köpt en bil för att kunna vara med och tävla på lördag. Albin Lundh, Oskar Anderberg, Natalie Reuter och Christian Bruce ska tävla om att bli skolans mästare.
Christian Bruce har köpt en bil för att kunna vara med och tävla på lördag. Albin Lundh, Oskar Anderberg, Natalie Reuter och Christian Bruce ska tävla om att bli skolans mästare. Foto: Nathalie Forsström

Skolans mästare

På elevsidan ställer Natalie Reuter, Albin Lundh och Oskar Anderberg, alla från Svanskog, upp i tävlingen.

Natalie och Albin har kört folkrace förut men för Oskar blir det första tävlingen.

– Vi får se till att det finns ett vandringspris, säger Christian Bruce som tycker att det vore roligt om Herrgårdsgymnasiets tävling kunde bli ett årligt återkommande inslag på folkracetävlingen.

Olika klasser

Albin och Oskar tävlar i samma klass och Christian tävlar i en annan klass. Däremot kommer Natalie och Frida mötas i samma klass och Natalie har målsättningen klar.

– Jag kan inte förlora mot min lärare, det går bara inte!

Natalie är van vid motortävlingar då hon även tävlar i rallycross. På lördag kommer hon att tävla i samma klass som sin lärare men även som sin pappa som kör som veteran.

Fritt inträde

För att locka fler till Krokstadbanan på lördag bjuds både elever och personal på Herrgårdsgymnasiet på inträdet.

– Jag tror absolut att det kommer att komma många lärare och elever för att titta, säger Natalie.

Totalt är det 69 anmälda till lördagens tävling på Krokstadbanan.

Artikeltaggar

Christian BruceFolkraceHerrgårdsgymnasietMotorsportSäffleSvaneholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.