Hoppa till huvudinnehållet

Edsholms äldrebostäder får Smittskydd Värmlands hygienpris

Publicerad:
Priset delades ut av smittskyddsläkare Anna Skogstam. Från vänster: Lotta Österlund Jansson, Erika Larsson, Annelie Fridén, Nipapron Tongpayat Davidsson, Maud Johansson, Monica Carlson, Yvonne Nordenberg, Lena Melander, Anna Skogstam och Helen Jansson.
Priset delades ut av smittskyddsläkare Anna Skogstam. Från vänster: Lotta Österlund Jansson, Erika Larsson, Annelie Fridén, Nipapron Tongpayat Davidsson, Maud Johansson, Monica Carlson, Yvonne Nordenberg, Lena Melander, Anna Skogstam och Helen Jansson. Foto: Grums kommun

Ordning och reda och ett gemensamt sätt att se på basala hygienrutiner.

Nu får Edsholms äldrebostäder i Slottsbron Smittskydd Värmlands hygienpris.

Edsholms äldrebostäder har 44 lägenheter, fördelat på fyra olika avdelningar. Man började arbeta för att förbättra hygienrutinerna för att minska smittspridning hösten 2021.

– Det har skett i samarbete med Smittskydd Värmland, Grums kommuns medicinskt ansvariga sjuksköterska och hygienombud på varje avdelning, berättar områdeschefen Maud Johansson.

Personalen har bland annat märkt upp allt material i tvättstugan, sköljrum och förråd för arbetsmaterial och textilier.

– Nu är det tydligt vilka ytor som är rena och orena och enklare att rengöra. Det blir även en bra struktur i arbetsdagen för personalen, när var sak är på sin plats.

Man gör även regelbundna mätningar av hur hygienrutinerna följs som sedan rapporteras till en nationell databas.

– Det har varit mycket diskussioner i arbetsgruppen för att alla ska få ett gemensamt synsätt på hygien, alla har fått mera kunskap, säger Maud Johansson.

Hygienpriset är på 5 000 kronor.

– Vi är jättetacksamma och stolta för att vi har lyckats så bra, men nu gäller det att hålla i förbättringsarbetet, säger Maud Johansson.

Vad personalen ska göra för pengarna har man ännu inte bestämt.

Artikeltaggar

Anna SkogstamGrums kommunHygienLotta Österlund JanssonSlottsbronSmittskydd VärmlandVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.