Hoppa till huvudinnehållet

Arenan som inte vill dö återuppstår igen: ”Göra det bästa av situationen”

Publicerad:
Tingvalla idrottsplats återuppstår då anläggningsarbeten på nya Sola Arena måste genomföras. Foto: Joachim Lagercrantz

Sola Arena stängs den 15 maj och minst en månad framåt.

Något som innebär att drygt 100-åriga och skrinlagda Tingvalla idrottsplats nu återuppstår.

– Vi får göra det bästa av situationen, säger IF Götas Johan Engberg.

Tre klubbar berörs av flytten – IF Göta, Karlstad Fotboll och Carlstad Crusaders.

Friidrottsklubben Göta påverkas sannolikt mest.

– För vår del innebär det här att inomhussäsongen förlängs för de flesta av våra aktiva. Vi kommer att kunna låna Sannerudsvallen i Kil vid valda tillfällen och även komma in på Tingvalla, men då den idrottsplatsen just nu klassas som en byggarbetsplats finns restriktioner kring tiderna, säger Johan Engberg, klubbchef i IF Göta.

”Jätteviktigt för oss”

Att de tre klubbarna tvingas flytta handlar om att Sola Arenas löparbanors asfaltsunderlag måste korrigeras. På grund av för låg temperatur har det här arbetet flyttats till mitten av maj och förväntas pågå en bra bit in i juni.

– Det är ett precisionsarbete och underlaget är inte jämnt nog än, säger Engberg.

För IF Götas del är det vitalt att det blir rätt.

– Vi behöver få banorna certifierade för att kunna arrangera våra större tävlingar. Det är således jätteviktigt för oss.

Den 5 juli ska Göta arrangera sitt jätteevent Karlstad Grand Prix på Sola Arena. Att tidsplanen hålls är därför av stor vikt.

– Det känns som kommunen tagit höjd för det. Normalt sett brukar det ta sex veckor att bygga banor från scratch och här är mycket av jobbet redan gjort. Fram till att allt är klart får vi göra det bästa av situationen, säger Engberg.

Två kvällsmatcher för KF

Karlstad Fotboll har planerat in två kvällsmatcher på sin gamla hemmaplan – Hammarby TFF (17 maj) och Örebro Syrianska (2 juni).

– Vid ett möte med ansvariga och de tre brukande klubbarna under torsdagen stod det klart att man nu drar igång verksamheten på Tingvalla igen. Vi är glada att den här möjligheten finns och nu är det bara att hoppas att tekniken fungerar, säger Patrik Hjelte, ordförande i KF.

För Carlstad Crusaders del föreligger det fortfarande vissa oklarheter.

– Vi försöker fortfarande få tillträde till Sola Arena för vår seriematch vecka 24, säger klubbchefen Rikard Borg.

Vilka matcher är det som berörs för er del?

– Sista seriematchen för herrar mot Örebro samt damernas match mot Köpenhamn. Vi har meddelat att vi kan flytta en av matcherna till Solstadens konstgräsplan och eftersom damerna inte har SS-status (spelar i en så kallad nationell serie, utan divisionsindelning) skulle eventuellt den matchen kunna flyttas.

Det här är för övrigt andra gången som Tingvalla idrottsplats återuppstår. Sent i höstas förlade nämligen ett av Karlstad Fotbolls pojklag säsongens sista match till den uttjänta arenan.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersFotbollFriidrottIdrottsplatsIF GötaIF Karlstad FotbollJohan EngbergKarlstad Grand PrixPatrik HjelteRikard BorgSannerudsvallenSola ArenaSport

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.