Hoppa till huvudinnehållet

Recension: Svulstig 80-talshårdrock med Enforcer

Publicerad:
”Nostalgia” är gruppens sjätte album.
”Nostalgia” är gruppens sjätte album. Foto: Pressbild

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Heavy metal: Enforcer

”Nostalgia”

(Nuclear Blast)

Ofta när jag lyssnar på Arvikabördiga Enforcer slås jag av vad välspelad och genomtänkt musiken känns, så också denna gång. ”Nostalgia” är kvartettens sjätte fullängdare och redan under första genomlyssningen väcks en viss affekt till hantverket och en längtan till att lyssna ännu ett varv för att ytterligare bekanta mig med plattans tretton låtar.

Under albumintrot ”Armageddon” får vi även höra trummisen Jonas Wikstrands keyboardkvalitéer, ett specialvapen som både förstärker och effektivt håller den hårt rockande heavy metal-musiken i handen.

Stundtals brottas jag mentalt med storebrorsan och gitarristen Olof Wikstrands förnämliga sånginsats. En röst som känns skapt och ämnad för Enforcers uttryck, men ändå faller den ibland utanför min preferensram. En uppenbar paradox – att både åtrå och ändå inte känna sig helt bekväm.

Under ”Metal supremacía” gräver han även ännu djupare i verktygslådan och sjunger på spanska, något som han även gjorde på specialversionen av föregångaren ”Zenith”. Fascinerande och det låter riktigt bra, men ändå hade jag önskat låten som ett bonusspår istället för inbakat på originalutgåvan. Musiken har stundom nästan en cineastisk karaktär och det finns många läckra passningarna till klassiska kollegor och heavy metal-storheter, vilka får du upptäcka själv. Men framförallt är det ett genomarbetat, melodidrivet och refrängsnärtigt verk där det medgörliga arkiverar det aviga överflödet.

Bästa låt: Coming Alive”

Artikeltaggar

ArvikaEnforcerJonas WikstrandMusikNöje/KulturNuclear BlastRecensionRock