Pontus Sevius, 30 år, avled efter att ha fått ett covidvaccin som inte fick ges till personer i hans ålder.
I december beslutade Region Värmland att man ska låta Ivo granska fallet, men Ivo har fortfarande inte fått någon anmälan från regionen.
Den 4 februari förra året avled Pontus Sevius i Svaneholm hastigt och oväntat. Den 12 januari hade han fått Modernas vaccin, i strid mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
När NWT granskade fallet i november och ställde frågor till Region Värmland inledde regionen en egen granskning.
– Ingen i den aktuella åldersgruppen skulle vaccinerats med Modernas vaccin mot covid-19 vid denna tidpunkt, sa Birgitta Sahlström, som är verksamhetschef för vaccinationsmottagningarna i länet.
Beslut i december
Den 12 december hade regionen beslutat att göra en så kallad lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.
Så här sa chefläkare Clas Lundgren till NWT då:
– Vi skickar in den utredning vi har gjort av detta, vilka åtgärder vi har vidtagit för att det inte ska hända igen och sedan tittar Ivo på fallet och på vår utredning och gör en bedömning om de tycker att det är ett rimligt ställningstagande.
Kränkande för vem? Vem är det man skyddar då och mot vad? Vem kan föra Pontus talan, om inte hans sambo och dotter får göra det?
Det är snart fem månader sedan. Och det är 15 månader sedan Pontus Sevius föll ihop ensam på gatan, i väntan på en ambulans som inte kom, och avled.
Region Värmland har fortfarande inte skickat in någon lex Maria-anmälan.
– Det kommer att ske en lex Maria-anmälan, men den är inte inlämnad än, säger Clas Lundgren.
Varför dröjer det så länge?
– Vi gör en egen utredning och det fattas några delar i den.
Vilka delar är det som fattas efter fem månader?
– Jag kan inte gå in på det, eftersom det rör en enskild patient.
Så här långt har man inom regionen inte funnit något som visar att det var vaccinet som orsakade Pontus död.
– Vi ser att sannolikheten för ett samband mellan vaccinet och dödsfallet är väldigt låg. Men det här är ju ett mycket tragiskt fall, så vi vill att det görs en extern granskning.
Tuff väntan
Dröjsmålet kostar på för Michaela Olofsson, som var Pontus sambo, och lilla dottern Jasmine.
Malin Olofsson, Michaelas mamma, för deras talan och hjälper dem i en allt mer uppslitande kamp mot myndigheterna. Michaela orkar inte längre.
– Man blir så frustrerad över att allt är så utdraget, säger Malin. Michaela och Jasmine får inget avslut.
De vet fortfarande inte varför Pontus dog. Rätttsmedicinalverkets rapport efter obduktionen gav fler frågor än svar.
När Michaela och Malin gjorde som de blev rekommenderade att göra från såväl Region Värmland som Kammarkollegiet, och begärde en second opinion, en granskning av en utomstående läkare, då blev det stopp igen – och igen.
Överklagat
En läkare vid ett patologiskt laboratorium i Tyskland har gått igenom journaler och rapporter, men vill titta på prover från obduktionen.
Rättsmedicinalverket vägrade lämna ut materialet till Michaela och Jasmine.
De överklagade till förvaltningsrätten i Linköping.
– Det blev blankt nej där också. De säger att det skulle vara integritetskränkande att lämna ut proverna. Kränkande för vem? Vem är det man skyddar då och mot vad? Vem kan föra Pontus talan, om inte hans sambo och dotter får göra det?
De vände sig till en advokat för att få hjälp att överklaga beslutet.
– Michaela har rättshjälp genom sina försäkringar, men det visade sig att det inte gäller när det är staten som är motparten, så det skulle bli väldigt dyrt. Men advokaten kände med henne, och hjälpte oss att överklaga utan att ta betalt för det.
– Det är Jasmine det handlar om. Hon förlorade sin pappa. Det är hon som ska leva med det här. Både hon och Michaela mår väldigt dåligt och har det kämpigt. Jasmine är helt förstörd och gråter i en halvtimme när Michaela ska gå till jobbet; hon är rädd att det ska hända henne något också. De måste få ett svar för att kunna gå vidare och skapa en ny tillvaro åt sig efter det som hänt. Varför dog Pontus? Var det vaccinet som ledde till hans död? Eller var det något annat?
Ersättning
Det är bara patientförsäkringen de fått ett positivt besked från, utan dröjsmål eller komplikationer.
De anmälde att Pontus avlidit genom hjärtstopp på grund av felaktig ordination av läkemedel (Modernas vaccin), och det godkändes som vårdskada av LÖF, regionernas ömsesidiga försäkringsbolag.
– Jasmine och Michaela fick 46 000 kronor till begravningskostnaden, och 34 000 kronor var för ”sveda och värk”, för det lidande de går igenom.