Hoppa till huvudinnehållet

Varnar för falska brandkontrollanter: ”Man ska vara väldigt försiktig”

Publicerad:
Räddningstjänsten varnar för falska brandkontrollanter.
Räddningstjänsten varnar för falska brandkontrollanter. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Falska brandkontrollanter rör sig i Arvikaområdet. Räddningstjänsten varnar nu för bedragarna, som knackar på hos folk och vill komma in.

– Man ska vara väldigt försiktig med att släppa in folk i sitt hem, säger Mattias Larsson, räddningschef på räddningstjänsten i Arvika.

Enligt Mattias Larsson har räddningstjänsten blivit varse om de falska brandkontrollanterna via folk som har hört av sig. Efter samråd med polisen varnar man nu om de falska brandkontrollanterna.

– Vi har fått några enstaka samtal från anhöriga till folk som fått besök av dessa falska brandkontrollanter. Jag vet inte vad de vill egentligen, eller om den ens har släppts in. Men man ska vara väldigt försiktig med att släppa in folk i sitt hem.

Om räddningstjänsten kommer hem till folk annonserar man detta i förväg.

– Vi gör tillsyn hos företag, men det är något helt annat. Vi har brandvarnarkampanjen men då annonserar vi i förväg, och kommer vi i våra fordon som står på gatan. Annars är vi inte hemma hos folk.

Polisens presstalesperson Lars Hedelin säger att man ska vara varsam när folk knackar på dörren.

– Rent generellt skadar det inte att vara ifrågasättande när folk kommer och knackar på. Det spelar ingen roll om de har någon jacka eller liknande som det står ”räddningstjänst” på. Be om legitimation, och om det är en seriös aktör så ska de kunna visa upp det.

Artikeltaggar

ArvikaBeredskapBrott, lag och rättLars HedelinMattias LarssonRäddningstjänsten

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.