Hoppa till huvudinnehållet

Ölbråk om namnet Värmland – blir kostsamt för bryggarna

Publicerad:
Wermlands brygghus i Kristinehamn, med Hans Skan i spetsen, är överraskad hur den kollegiala stämningen bryggerierna emellan har skiftat till det sämre.
Wermlands brygghus i Kristinehamn, med Hans Skan i spetsen, är överraskad hur den kollegiala stämningen bryggerierna emellan har skiftat till det sämre.

I november 2022 startade Wermlands brygghus en varumärkestvist med ett annat värmländskt hantverksbryggeri, Good guys brew från Karlstad.

Nu har Wermlands brygghus meddelat Patent- och marknadsdomstolen att de återkallar sin talan i målet. Men det blir ändå en dyr historia för kristinehamnarna.

– De är inne och trampar på vårt varumärke, säger Hans Skan, Wermlands brygghus.

Värmland är landet av sjöar, skogar och hantverksbrygd öl.

Wermlands brygghus startade sin verksamhet i Kristinehamn 2013. Samma år såg Good guys brew dagens ljus i en liten lägenhet på Herrhagen i Karlstad.

Hittills har de två bryggerierna samexisterat fredligt, men i november 2022 blev ölet surt på riktigt när Wermlands brygghus inledde en varumärkestvist med Good guys brew.

Tvisten handlar om rätten att använda namnet Värmlands för och på sina produkter. Wermlands brygghus, som har flera ölsorter på lager med tilläggsnamnet Värmlands, hotade Good guys brew med både vite och skadestånd. Totalsumman som Wermlands brygghus begärde, med skadeståndskrav och vitesbelopp inräknat, landade på lite drygt en halv miljon kronor.

– Vi har i tio års tid haft produkter som Wermlands IPA och Wermlands lager. Nu har de plötsligt börjat sälja produkter som heter Värmlands guld och Värmlands bitter och liknande. Det är inte kul, det är för lika. Normalt är stämningen i bryggeribranschen väldigt kollegial, men vi har bett Good guys brew att sluta med de här produkterna och de har vägrat. Det tycker vi är lite märkligt, säger Hans Skan.

Det är inte första gången som det blåser upp till storm i ett ölglas hos Good guys brew.

I april 2022 kontaktades nämligen det värmländska mikrobryggeriet av en de stora öltillverkarna som i ett brev på 52 sidor begärde att de stoppade en av sina produkter, nyss nämnda Värmlands guld. Anledningen var att bryggerijätten helt enkelt ansåg att namnet Värmlands guld påminde för mycket om en annan, hyfsat stor ölsort på marknaden.

Det är definitivt ingen välkommen situation för oss
Hans Skan

I det här fallet valde Wermlands brygghus dock att dra tillbaka sin talan i ärendet genom sitt juridiska ombud i mars i år. Good guys brew har inte haft några invändningar emot och målet kommer nu att avskrivas.

– Vi valde att ta tillbaka vår talan eftersom våra jurister rådde oss att göra det. Det kunde ha blivit väldigt dyrt för oss, säger Hans Skan.

Dyrt blir det ändå, för Good guys brew har nu krävt att Wermlands brygghus ska ersätta deras rättegångskostnader, en summa på 116 749,89 kronor.

Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt tycker att det senare låter rimligt och går på Good guys brews linje. Men Wermlands brygghus kommer att överklaga domslutet hos Patent- och marknadsöverdomstolen.

Good guys brew.
Good guys brew. Foto: Lisa Olaison

– Varken vi eller våra jurister tycker att summan är skälig, säger Hans Skan.

Vad betyder det för er om ni i slutändan ändå tvingas betala 116 000 kronor i rättegångskostnader?

– Ja, det är definitivt ingen välkommen situation för oss. Vi har försäkringar som täcker en del av summan, men det är en tid med lågkonjunktur och höga kostnader.

Har ni omprövat beslutet med varumärkestvisten?

– Ja, det kan man väl på sätt och vis säga att vi har gjort, eftersom vi nu har dragit tillbaka vår talan. Men samtidigt måste man sätta ner foten ibland.

NKP har sökt Good guys brew för en kommentar.

Artikeltaggar

BryggerierHans SkanKristinehamnMat och dryckNKPÖlÖverklagandenPatentStockholms tingsrättVärmlandVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.