Hoppa till huvudinnehållet

SD vill ställa krav på styret om moskén: ”Jag vill inte se upplopp på torget”

Publicerad:
Sverigedemokraternas gruppledare i fullmäktige i Karlstad Robin Lennartsson.
Sverigedemokraternas gruppledare i fullmäktige i Karlstad Robin Lennartsson. Foto: Helena Karlsson

Sverigedemokraterna i Karlstad vill att kommunen och det grönröda styret agerar med anledning av moskébygget.

Gruppledaren Robin Lennartsson kräver åtgärder för att förhindra radikalisering och nya kravaller:

– Jag vill inte se att det blir upplopp på torget.

Moskébygget är nu bara dagar gammalt – men debatten har blossat upp igen.

Först ventilerade borgerliga partitoppar sin oro över finansieringen av moskén. Och föreningen slog tillbaka hårt.

Nu tar SD bladet från munnen. Även gruppledaren Robin Lennartsson uttrycker en stark oro över den ekonomiska frågan.

– Man säger att man fått in donationer, men det kan vara donationer från varsomhelst. Så länge det inte redovisas finns det frågetecken.

Partiet, som tidigare velat anordna en folkomröstning om moskén, vill nu ställa krav på kommunen och det grönröda styret om den planerade byggnaden.

– Det är klart att det är svårt att stoppa bygget, som det är nu. Däremot finns det en rad andra saker man kan göra för att säkerställa att Karlstadsborna inte behöver känna någon oro.

Robin Lennartsson hänvisar till påskkravallerna under 2022 när det blev upplopp i flera svenska städer i samband med att den danska högerextreme politikern Rasmus Paludan eldade exemplar av koranen.

– Det är bara ett år sedan. Det räcker att gå tillbaka till Försvarshögskolan som släppte en rapport kring just moskéer som samlingsplatser för radikaliseringen och rekrytering av av unga, som i längden kan bli våldsbejakande.

– Vi kommer kräva att man från kommunens sida presenterar förebyggande åtgärder för att hindra att det även ska ske i Karlstad.

Rasmus Paludan har besökt Kronoparken i Karlstad, men då ledde det inte några oroligheter, som det gjorde i andra svenska städer.
Rasmus Paludan har besökt Kronoparken i Karlstad, men då ledde det inte några oroligheter, som det gjorde i andra svenska städer. Foto: Tommy Pedersen

Sommaren samma år besökte Rasmus Paludan även Kronoparken i Karlstad, men då ledde det inte några oroligheter. Med sig hade han en koran, som dock aldrig blev uppeldad.

SD kommer framför allt att gå fram med motioner för att sätta press på styret angående moskén, säger Robin Lennartsson:

– För att förhindra att vi behöver uppleva samma saker i Karlstad som man gjort i de städer där vi vet att det finns moskéer av större dignitet.

– Jag vill inte se att det blir upplopp på torget.

Läs mer:

Föreningen slår tillbaka mot politikerna: ”Det är bara falska påståenden”Experten: Moskébygget provocerar högerextremister – aktioner att väntaFå Rudsbor vill uttala sig till NWT om moskénKD-toppens utspel efter moskébyggstarten: ”Vi är väldigt oroliga”Nu börjar moskébygget: ”Bottenplattan kommer vara klar i år”

Artikeltaggar

KarlstadKronoparkenMoskéerOroligheterRasmus PaludanRobin LennartssonSamhälleSverigedemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.