Hoppa till huvudinnehållet

Facket i strid om arbetsmiljö – efter att chef som anmälde kommundirektör varslas

Publicerad:
Förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson.
Förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson. Foto: Kristinehamns kommun

Kristinehamns kommun skakas av en konflikt efter att kommundirektören utretts och friats från kränkningar.

Facket anklagar kommunen för att vilja bli av med en chef i stället för att ta itu med arbetsmiljöproblem.

– Det är tydligt att arbetsgivaren vill säga upp mig, säger förvaltningschefen Marielle Brandlöv Nilsson, som tidigare anmält kommundirektören.

En utredning friade Kristinehamns kommundirektör Martin Willén från kränkningar – men pekade på arbetsmiljöproblem i organisationen och rekommenderade en åtgärdsplan med konflikthantering.

Nu anklagas kommunen för att i stället vilja flytta på Marielle Brandlöv Nilsson, som var den som hade anmält Willén. Hennes fackförbund Ledarna riktar kritik mot att kommunen nu varslat henne om uppsägning.

– Vi väntar på att en åtgärdsplan tas fram för arbetsmiljön, som utredningen kom fram till. De kunde bara ha begärt ett möte med Ledarna. I stället har de varslat henne och vi har inte sett någon grund till det. Det hör inte hemma hos en bra arbetsgivare att agera så här, säger Monica Söderlund från Ledarna i Kristinehamn.

”Inte kommer acceptera det”

Varslet tvingade facket till förhandling på tisdagen med bland annat kommunens HR-chef Jenny Alpmyr, som inte vill kommentera enskilda personalärenden.

I en insändare i Nya Kristinehamns-Posten uttalar medarbetare på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen sitt stöd till sin chef Marielle Brandlöv Nilsson, som känner sig uthängd efter sin anmälan.

Om tisdagens möte säger hon:

– Vi hade en överläggning och det var tydligt att arbetsgivaren vill tvinga fram en överenskommelse med mig. Att jag ska säga upp mig. Jag har sagt att jag inte kommer acceptera det. Då har arbetsgivaren sagt att de kommer gå vidare med en uppsägning av personliga skäl. Vad det nu betyder. Men det finns ingen saklig grund. Det här är något som Ledarna kommer bestrida.

Kommunalrådet: ”Lösa konflikt”

Hennes närmaste chef, kommunalrådet Lars Nilsson (S), som skrivit på varslet, var inte med på tisdagens förhandling. Han säger att kommunstyrelsen samtidigt höll ett informationsmöte.

Borde du inte ha varit där med tanke på att du är hennes närmaste chef?

– Det kan man ju tycka, men man kom inte så värst långt. Det var mer att parterna diskuterade fram och tillbaka hur man tycker att man ska lösa den här konflikten.

Marielle Brandlöv Nilsson och Ledarna säger att det är tydligt att ni vill säga upp henne?

– Jag har inte hört att det har uttryckts på det viset. Mitt uppdrag är att lösa konflikten mellan två personer. Nu lade vi ett varsel för att få Ledarna till förhandlingsbordet om hur vi kommer vidare.

Marielle Brandlöv Nilsson upplever det som repressalier efter hennes anmälan. Din kommentar?

– Det är var och ens rättighet att göra kränkningsanmälningar om man känner sig kränkt. Nu är han friad från kränkning. Hur kommer vi då vidare med samarbetet mellan de två parterna? Det är mitt uppdrag. Det har ingenting med anmälan att göra.

Läs mer:

Fackets kritik mot utredningen av Kristinehamns kommundirektör: ”Bristfälligt”Kommundirektören tas ifrån arbetsgivaransvaret för förvaltningschefUtredning friar kommundirektör från kränkningar men tar upp arbetsmiljöproblem

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareJenny AlpmyrKristinehamnKristinehamns kommunLars NilssonMartin WillénNya Kristinehamns-PostenUppsägningarVarsel

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.