Hoppa till huvudinnehållet

Film visar eldsjälarna bakom bilkulturen: "Folk lägger ned sin själ i bilarna"

Publicerad:
En av kultbilarna som är med i Dan Nilsson och Eva Akres dokumentärfilm är Glowing Coupé som byggdes av Sven Sandberg. Här får den en ny ägare i Norge. Foto: Eva Akre

Nu väntar biopremiär för den tredje filmen i Dan Nilsson och Eva Akres filmserie om svensk rod och customkultur.

Det handlar om ombyggda bilar där fantasi, färg och form skapar möjligheter för ett personligt uttryck.

I helgen blir det premiär för "KULT i rod o customsverige", den tredje delen i Dan Nilsson och Eva Akres filmserie om svensk rod- och customkultur. Det handlar om att bygga om bilar, sätta en egen prägel på utformning, prestanda och färg – både exteriört och interiört. Skapa motorburen konst.

– Jag har haft med mig det här bilintresset sedan tonåren, berättar Dan Nilsson som själv har flera ögonstenar parkerade hemma i garaget.

– Dessutom uppskattar jag det estetiska med färg och form. Design. Så det här med att folk formger och bygger om bilar, för mig är det en konstform. Ett sätt att uttrycka sig.

Filmserien inleddes med ”Rod and Customlife” och sedan kom ”Pionjärerna – Svensk hot rod och kustomhistoria” och nu ligger "KULT i rod o customsverige" klar för visning. Filmerna handlar om bilkulturen och eldsjälarna bakom den, det är ett projekt som ligger Dan Nilsson nära hjärtat.

– Det finns så många i landet som är oerhört duktiga på det här, människor som vi vill lyfta fram, fortsätter Dan Nilsson.

Duon Dan Nilsson och Eva Akre har samarbetet sedan 1999 och har tidigare dokumenterat bland andra konstnärerna Gerd Göran och Jörgen Zetterquist. "KULT i rod o customsverige" är deras tionde film tillsammans.

– I den första filmen ville vi lyfta in customkulturen i ett "finare" sammanhang så den gjordes i samband med en fotoutställning på Värmlands museum 2015. I filmen fick man möta några av konstnärerna bakom bilarna och de fick berätta vad det var som gjorde att de brann så för sina projekt. Många har ägnat hela sina vuxna liv åt den här konstformen.

Den andra filmen fokuserade på de som startade det hela, pionjärerna.

– Allt startade i USA i slutet av 40-talet och spreds med tiden till Sverige. Filmen om pionjärerna blev en succé och har efter biovisningarna även släppts på dvd. Det fanns ett stort behov av att skildra den här företeelsen och därför blev det en tredje film.

Om det i förra filmen fokuserades på människorna som startade hela konströrelsen, ligger fokus i den bioaktuella filmen mer på själva bilarna.

– Bilar som visades i de tidiga biltidningarna på 60- och 70-talen, fortsätter Dan Nilsson.

– De som blev kultförklarade. Med hjälp av bland andra Perry Ahlgren lyckades jag utkristallisera vilka bilar som var bland de viktigaste.

Dan Nilsson bakom ratten på sin ombyggda Ford 28 Rooster. En klassisk hot rod Flathead med V8-motor.
Dan Nilsson bakom ratten på sin ombyggda Ford 28 Rooster. En klassisk hot rod Flathead med V8-motor. Foto: Thomas Svensson

”En mystik runt de här kultbilarna”

I filmen får tittaren möta ett tiotal bilar och höra historierna som omger dem. Dan Nilsson och Eva Akre har rest landet runt på jakt efter de originella skapelserna.

– Vi har intervjuat både de som skapat bilarna och de som inspirerats av dem. Och – det kanske häftigaste – vi tar reda på vad som hände med de här kultbilarna. Vart tog de vägen? Många bara försvann, det finns en mystik runt flera av de här kultbilarna. Det är rätt spännande.

Dan Nilsson berättar om en av bilarna som hamnat på villovägar i både Tyskland och USA innan den åter hamnade på svenska vägar.

– Bilarna blev snackisar! Ett genomgående drag hos alla de här tio bilarna är att de uttrycker känslor. Känslorna styr verkligen, några av människorna bakom bilarna lever med sin skapelse hela livet. Det är så mycket mer än ett föremål man köper, byter och säljer. Det är viktigare än så för många. Folk lägger ned sin själ i bilarna. Det är kärlek.

I garaget står den första custombyggda bilen av Bo ”Gamen” Sandberg. Den heter Surfing Bird och byggdes i början av 60-talet.
I garaget står den första custombyggda bilen av Bo ”Gamen” Sandberg. Den heter Surfing Bird och byggdes i början av 60-talet. Foto: Eva Akre

”Inte lika intresserad av festandet”

Inom bilkulturen finns många olika förgreningar, berättar Dan Nilsson.

– Hot rod/customkulturen skiljer sig från raggarkulturen till exempel. De som bygger custom är inte lika intresserad av festandet och den biten, utan det är byggandet och bilarna i sig som är det viktiga.

Under många år gick de ombyggda fordonen inte att köra på allmän väg i Sverige.

– Man fick inte besiktiga dem. De byggdes för att ställas ut på utställningar bara. Det var först runt 1982 det kom nya regler så de gick att köra. I dag är intresset för ombyggda bilar oerhört stort.

Det är inte alla bilar som får behålla sin glans och lyster genom åren. Här en förfallen Ford Thunderbird som byggdes om på 60-talet. Bilen har nu ny ägare som ska återställa bilen.
Det är inte alla bilar som får behålla sin glans och lyster genom åren. Här en förfallen Ford Thunderbird som byggdes om på 60-talet. Bilen har nu ny ägare som ska återställa bilen. Foto: Eva Akre

I Sverige startade customkulturen i Stockholm, men numera är intresset lika stort på landsbygden som i storstaden.

– I Värmland är bilkulturen överlag väldigt stor. Intresset för stora amerikanare är stort med alla motorträffarna, men jag skulle säga att intresset för hot rod och custom också är stort. Vi har klubben Hotland rodders till exempel och här finns många duktiga bilbyggare. Några medverkar i filmen. Det här är ingen smal kultur som många tror.

"KULT i rod o customsverige" kommer att visas på biografer runt om i landet med premiär på Arenan i Karlstad den 6 maj (fullbokad). Visas i Skoghall den 15 maj och på Saga i Säffle den 31 maj. Filmen har producerats i samarbete med Region Värmland. För fler visningar se DEon Bildproduktions Facebooksida.

Artikeltaggar

Dan NilssonEva AkreFilmFilmerHot rod : Sveriges tuffaste tidningKonstMänskligtMotorMotorsportNöje/KulturRegion VärmlandTysklandUSAUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.