Hoppa till huvudinnehållet

Föreningen slår tillbaka mot politikerna: ”Det är bara falska påståenden”

Publicerad:
Rauf Ahmadi, ordförande i Islamiska kulturföreningen, slår tillbaka mot politikerna. Foto: Tommy Andersson

Oron kring moskébygget är obefogad.

Det säger talespersonen Rauf Ahmadi som nu slår tillbaka mot politikerna efter utspelen om finansieringen.

– Vi ska kritiseras hela tiden, utan något bevis!

Efter många om och men startades bygget av moskén på Rud i Karlstad i förra veckan.

Målet från Islamiska kulturföreningens sida är att ha bottenplattan klar i år. Men ekonomiska medel för hela bygget finns inte än.

Totalt har föreningen samlat in mellan åtta och nio miljoner kronor, totalt kan det krävas uppemot 13 miljoner.

Men Rauf Ahmadi, ordförande för föreningen, vågar inte säga att ens det kommer att räcka.

– Vi vet inte med dagens uträkningar. Vi kommer att bygga i etapper. Nu börjar vi med plattan och se vad den kommer att kosta, säger han.

För att få in mer donationer till bygget kommer föreningen att satsa på flera nya kampanjer på sociala medier.

Snart kommer en film rullas ut i marknadsföringssyfte, för att visa hur bygget går till, hur planerna ser ut och hur föreningen vill använda moskén. Föreningen vill också visa för de som donerat att det nu börjar hända saker.

Samtidigt har politiker från den borgerliga sidan i Karlstad uttryckt en oro för finansieringen av moskén.

Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) har sagt att de befarar att det finns risker att bidrag till moskén kommer med inflytande.
Erik Nilsson (KD) och Alexander Torin (M) har sagt att de befarar att det finns risker att bidrag till moskén kommer med inflytande. Foto: My Matson

Kommunalrådet i opposition, Alexander Torin (M), och Erik Nilsson (KD), ledamot i kommunstyrelsen, har sagt att de befarar att det finns risker att bidrag kommer med inflytande.

Tröttsam kritik, anser Rauf Ahmadi:

– Det har vi redan svarat på. Det är inget att prata om. Det är bara falska påståenden, säger han.

Enligt honom är huvudmålet att få så mycket av de finansiella medlen från Sverige, samtidigt som marknadsföringsfilmen också kommer få en internationell publik.

– Filmen kommer att publiceras på Facebook, Instagram och Tiktok. Pengarna kan komma från Sverigedemokraterna och vi tackar. Vart än pengarna kommer från – inga krav.

Skiss över moskén på Rud i Karlstad som den ser ut i bygglovshandlingarna.
Skiss över moskén på Rud i Karlstad som den ser ut i bygglovshandlingarna. Foto: Partizan Younus

Både själva bygget av moskén och verksamheten som kommer ske i den, kommer inte förändras någonting från hur det ser ut i dag, menar Rauf Ahmadi.

– Vi betalar 50 000 till 60 000 kronor i dag för den lokal vi har nu. Det är finansierat av oss själva. Ett permanent ”hus” kommer inte att förändra något.

– Vi ska kritiseras hela tiden, utan något bevis! Vi har inte haft några radikala från Karlstad. Vi har noll när det gäller allt sådant.

Tidigare har Försvarshögskolan i en rapport menat att Islamiska kulturföreningen sökt finansiering från organisationen Qatar charity. Det handlade om en allmän ansökan, inte riktad till någon särskild person eller organisation.

Något som Rauf Ahmadi tidigare vänt sig emot och sagt att han varken har sökt eller fått bidrag från utlandet.

Läs mer:

Experten: Moskébygget provocerar högerextremister – aktioner att väntaKD-toppens utspel efter moskébyggstarten: ”Vi är väldigt oroliga”Få Rudsbor vill uttala sig till NWT om moskénNu börjar moskébygget: ”Bottenplattan kommer vara klar i år”

Artikeltaggar

FinansieringIslamiska kulturföreningenKarlstadOrganisationerRauf AhmadiRudSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.