Hoppa till huvudinnehållet

Momsen måste bli enklare för företag

Publicerad:
Särskilt svårt är så kallade sammankopplade tjänster. I vår verksamhet med camping, hotell, restaurang och olika nöjesattraktioner finns det en del sådana, skriver Lena Kempe.
Särskilt svårt är så kallade sammankopplade tjänster. I vår verksamhet med camping, hotell, restaurang och olika nöjesattraktioner finns det en del sådana, skriver Lena Kempe. Foto: Anders Bjurö/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Men momsen som skulle vara så enkel och inte belasta företagen med kostnader har blivit otroligt besvärligt och kostsam, skriver Lena Kempe.

I veckan kom regeringens vårändringsbudget. Vi som väntade på enklare momsregler får tyvärr fortsätta vänta. Förhoppningsvis kommer kanske något i höstbudgeten. För moms, som borde vara enkelt, är i praktiken ofta svårt att hantera för företagen. Reglerna är oklara och svåra för både företagare och rådgivare och IT-systemen ger inga automatiska svar. Särskilt svårt är det när det är momsfritt. För att underlätta för företagen borde det därför vara samma momssats på likvärdiga och konkurrerande varor och tjänster.

Alla företagare måste på något sätt hantera moms på kvitton och fakturor som tillhör inköp och försäljningar. För en del handlar det bara om att hantera in och utgående moms. För andra är det betydligt krångligare när momsavdraget begränsas och flera olika momssatser måste hanteras. Reglerna är nämligen snåriga.

Några försäljningar är momsbefriade och då måste man som företagare betala moms på inköpen men saknar möjlighet till momsavdrag och kostnaden ökar istället med momsbeloppet. Men momsen som skulle vara så enkel och inte belasta företagen med kostnader har blivit otroligt besvärligt och kostsam. I vår verksamhet på Daftö Resort har vi alla momssatser och även momsbefriad försäljning.

Jag har förståelse för att det kan behövas olika momssatser, inte minst av konkurrensskäl, men gränsdragningarna är ibland svåra. Särskilt svårt är så kallade sammankopplade tjänster. I vår verksamhet med camping, hotell, restaurang och olika nöjesattraktioner finns det en del sådana.

På en uppsättning lakan som vi hyr ut separat är det 25 procent moms men om lakanen ingår i ett hotellrum är det 12 procent moms. För elanslutning på campingen är det 25 procent moms men om den ingår i ingår i campingavgiften är det 12 procent moms. Gränsen går vid om tilläggstjänsten är valbar för kunden.

Detta måste vi hantera hela tiden och av och till uppstår det nya situationer att ta ställning till. Ännu svårare är det om försäljningen är momsbefriad. Då måste vi även ta hänsyn till att momsen på det som köps in inte är avdragsgill. För vår del handlar det om avbeställningsskydd och lotterier som är momsbefriade.

Vad kan då göras? Det finns en övertro att IT-systemen löser allt med en knapptryckning men momshanteringen i systemen har stora brister för blandad verksamhet och sammankopplade tjänster. Reglerna är krångliga, oklara och ibland så svåra att inte ens rådgivare eller Skatteverket kan svara.

Här borde våra politiker tänka till för dagens situation gör oss företagare oroliga och onödigt belastade av regelkrångel. Särskilt svårt är det med momsbefriade tjänster som i praktiken inte är momsfria då vi företagare inte kan göra momsavdrag utan det blir en dold momskostnad för konsumenten.

Det är dags för en reform med regelförenklingar som underlättar för företagen och då gärna momsförenklingar. Rimligt vore om det vore samma skatt på likvärdiga och konkurrerande varor och tjänster, med maten som förebild där det är samma moms på mat i butik och restaurang.

Lena Kempe

Vd, Daftö Resort, Strömstad

Artikeltaggar

CampingEkonomiFöretagandeFörsäljningHotellITMomsRestaurangerSkatterSkatteverket