Hoppa till huvudinnehållet

Bengt Berg prisas för sina strövtåg i visdiktarens spår: ”Inget dåligt sällskap”

Publicerad:
Författaren Bengt Berg får ett fint pris för sin litterära gärning.
Författaren Bengt Berg får ett fint pris för sin litterära gärning. Foto: Lena Richardson

Gunde Johansson-priset går i år till en värmländsk författare. Bengt Berg prisas för ”sina litterära strövtåg i Värmland och runt om i övriga världen”.

– Det var en kulig överraskning, säger Bengt Berg.

Dan Andersson-sällskapet står bakom priset i den värmländske trubaduren och visdiktarens Gunde Johanssons namn.

Författaren och förläggaren Bengt Berg från Fensbol, Torsby, är 2023 års pristagare och kommer att få ta emot priset i samband med Dan Andersson-veckan i Ludvika, som hålls den 29 juli - 5 augusti.

– Det ska bli väldigt roligt att komma till en annan finnskog, säger Bengt Berg.

Värdig efterföljare

”Han är en värdig efterföljare till Fröding, Gunde Johansson och andra i den stora värmländska berättartraditionen som kännetecknas av gemyt, humor och under-fundigt språkbruk med en varm och kärleksfull hembygdskänsla i grunden”, skriver priskommittén i motiveringen till priset.

Förmedlingsglädjen tror jag är lite värmländsk på något kufiskt sätt, utan att det går att genetiskt bevisa det.
Bengt Berg

– Det var väl inget dåligt sällskap! Det finns en berättartradition i Värmland som ligger till grund för både Selmas och Frödings och Gunde Johanssons berättande. De var ju lika bra lyssnare som berättare. Det var inte så att vare sig Selma eller Fröding hittade på allt de skrev om, utan det var också sådant som de upplevde och lyssnade in. Förmedlingsglädjen tror jag är lite värmländsk på något kufiskt sätt, utan att det går att genetiskt bevisa det, säger Bengt Berg.

”Sagolik berättare”

Gunde Johansson är idag kanske allra mest känd som författaren till klassikern Torparrock, men Bengt Bergs relation med vissångaren är bredare än så.

Gunde Johansson (född 1922 i Lindfors, död  1995 i Filipstad) var vissångare och trubadur och en uppskattad Dan Andersson-tolkare.
Gunde Johansson (född 1922 i Lindfors, död 1995 i Filipstad) var vissångare och trubadur och en uppskattad Dan Andersson-tolkare.

– Han var en sagolik berättare och gjorde sig odödlig i Hylands hörna, där han till och med fick Hyland på knä. Jag träffade honom ett par gånger, bland annat på Kronoparken i Karlstad och jag minns att han höll på ett tag om man säger så.

Gunde Johansson var känd för att alltid ge publiken extra allt – det blev långa konserter.

– Sedan gjorde han ju fina tonsättningar av Dan Andersson, Omkring tiggarn från Luossa. Tyvärr har jag ingen sångröst så i den delen har jag en indirekt relation, säger Bengt Berg.

Dan Andersson-sällskapet meddelar också att skådespelaren Maria Norgren från Gonäsheden utanför Ludvika är 2023 års Dan Andersson-pristagare.

Artikeltaggar

Bengt BergDan AnderssonFensbolFörfattareGunde JohanssonGustaf FrödingHumorLitteraturLudvikaMaria NorgrenNöje/KulturPoesiSkådespelareTorsby

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.