Hoppa till huvudinnehållet

Seger och över 40 000 i kampen mot cancer: ”Mycket större än fotboll”

Publicerad:
Carlstad Crusaders, här i form av Lukas Hedberg, fick norska Eidsvoll på fall i Skandinaviska cupen på Sola arena. Foto: Helena Karlsson

Carlstad Crusaders herrar vann första omgången i Skandinaviska cupen hemma mot norska Eidsvoll 1814s på lördagen med 26–0 (20–0).

Kanske ännu viktigare: matchen inbringade över 40 000 kronor i kampen mot cancer.

Det var åttonde gången som Carlstad Crusaders arrangerade en välgörenhetsmatch med gratis inträde och företagssponsring.

Regn och kyla och till och med hagel förstörde möjligheten att nå målet med att slå insamlingsrekordet 54 949 kronor från 2014. 593 tappra åskådare trotsade ändå rusket och blev sponsrade med 68 kronor per person, vilket gav 40 324 kronor till Ajabaja Cancer i fighten mot den fruktade sjukdomen.

– Vi är jättetacksamma att folk kommer. Nästan 600 är jättebra jobbat med tanke på det här vädret, säger spelaren Victor Toresson, en av matchens förgrundsfigurer.

Victor Toresson är glad över segern och de insamlade pengarna, men missnöjd med anfallsspelet.
Victor Toresson är glad över segern och de insamlade pengarna, men missnöjd med anfallsspelet. Foto: Bengt Sundler

– 40 000 tycker jag är fantastiskt och Ajabaja Cancer en otrolig förening. Det de gör är så mycket större än fotboll. Vi är välsignade att kunna göra något för att hjälpa till, säger nye tränaren Alex Burdette.

Ytterligare pengar kan ha kommit in via Swish.

Publiksiffran var också rekord för amerikansk fotboll på Sola arena. Premiären mot Tyresö i Superserien den 15 april lockade 512 (förlust 7–33).

Crusaders tog ledningen med 6–0 efter cirka fem minuter av första tolvminuterskvarten genom touchdown av Albin Forsman, som bytt quarterbackpositionen mot wide receiver, på passning av matchens QB Josef Nguzo. Ett inspringningsförsök för två bonuspoäng misslyckades dock.

Albin Forsman (mitten) fixade två touchdown.
Albin Forsman (mitten) fixade två touchdown. Foto: Helena Karlsson

Ytterligare två touchdown fixade Victor Toresson och Albin Forsman innan första kvarten var över. Den sistnämnde satte dessutom två sparkar för extrapoäng.

Andra kvarten blev poänglös, vilket gjorde ställningen 20–0 i halvtid.

Avslutande halvan bjöd bara på ytterligare sex poäng, genom touchdown av Josef Nguzo mot slutet av tredje kvarten.

Summa summarum hade Crusaders full kontroll över det norska motståndet, försvaret var stabilt, men precis som mot Tyresö fanns brister i anfallet.

– Jag är nöjd att vi vinner, men tycker fortfarande vi gör alldeles för många misstag. Försvaret höll ju nollan så det är inte mycket att säga om. De gör det jättebra och ger oss fina positioner flera gånger när vi får bollen högt upp på deras planhalva, säger Victor Toresson, den 31 årige runningbacken som gör comeback efter tre års uppehåll.

– Jag blev pappa och vilade kroppen. Skönt att komma igång på riktigt igen.

Hur påverkade vädret i matchen?

– Det ska inte påverka oss. Visst, bollen blir lite halare, men vi ska anpassa oss till vädret.

Alex Burdette kommer från de varmare delarna av USA och njöt inte direkt.

– Helt galet. Det var alla fyra årstiderna under en enda match.

Rory Kelly tränger genom både regnet och Eidsvolls försvar.
Rory Kelly tränger genom både regnet och Eidsvolls försvar. Foto: Helena Karlsson

Han är helt inne på samma linje som Toresson. Spelet hittills duger inte i nästa Superseriematch mot favoriten Stockholm hemma den 6 maj.

– Vi måste vara mycket bättre, men misstagen är inget som vi inte kan fixa. Lyckas vi och ger hundra procent har vi en bra chans, men inte om vi fortsätter skjuta oss själva i foten. I dag tog vi ett steg framåt och två bakåt.

– Vi måste ta tag i det här och rycka upp oss på träningarna, konstaterar Victor Toresson.

Returen borta mot Eidsvoll i Skandinaviska cupen är den 13 maj och totalvinnaren möter segraren mellan Örebro och Oslo, där Örebro vann första matchen borta med 21–13. Finalen spelas den 3 juni.

Mer än en seger på spel – så tänker Crusaders inför cuppremiärenFörsta matchen på Sola Arena för Crusaders – siktar på tionde SM-guldetCarlstad Crusaders siktar på dubbla rekord i ny välgörenhetsmatchFörlust – men ett steg framåt för Crusaders i seriepremiärenNye huvudtränaren gillar Karlstad men avskyr kylan: "Kan knappt känna mina tår”

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCancerCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders herrÖrebroOsloPremiärerRegnTyresö

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.