Hoppa till huvudinnehållet

Kritik från oppositionen efter omorganisation: ”Borde vara ett politiskt beslut”

Publicerad:
Elevresurserna ska minskas i Hagfors kommun. Ett beslut som är taget på tjänstemannanivå. Oppositionen hade inte fått någon information.
Elevresurserna ska minskas i Hagfors kommun. Ett beslut som är taget på tjänstemannanivå. Oppositionen hade inte fått någon information. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Hagfors kommun ska minska antalet elevresurser.

Oppositionspartiet Socialdemokraterna fick informationen via media.

– För att vara en så stor omorganisationsförändring så borde det vara ett politiskt beslut, säger oppositionspolitikern Malin Ericsson (S).

Det var för ungefär en vecka sedan som NWT kunde berätta att antalet elevresurser skulle minskas med 15 tjänster i Hagfors kommun.

Personerna som blir av med sin tjänst kommer att erbjudas annan tjänst inom kommunen.

Men beslutet kring minskade resurser var inte politiskt taget.

Och Malin Ericsson (S), vice ordförande i barn- och bildningsutskottet, fick informationen via media och genom samtal med andra på öppna förskolan.

– Det har varit uppe lite på kommunstyrelsen som en informationspunkt, men vi har inte fått veta något om riskanalyser eller vilka konsekvenser det kan bli. Så för att vara en så stor omorganisationsförändring så borde det vara ett politiskt beslut, säger hon.

Vill ha svar

Malin Ericsson har nu skickat ett antal frågor till utskottet för att få svar på vilken ekonomisk vinning man ser med förändringen. Men också vilka konsekvensanalyser och riskbedömningar som gjort.

Malin Ericsson (S) är vice ordförande i barn- och bildningsutskottet.
Malin Ericsson (S) är vice ordförande i barn- och bildningsutskottet. Foto: Privat

”Vi i Socialdemokraterna har inte hört om denna förändring tidigare och det är många som är oroliga. Vi är oroliga för både personal, barn och ungdomar och skulle därför vilja ha en redovisning av detta”, skriver hon till utskottet.

Som Malin Ericsson nämner har inga partikollegor i kommunen heller hört om förändringen innan informationen kom ut i media.

Vad tror ni ligger bakom det?

– Jag har inte en aning och kan inte spekulera i det.

Vad innebär det här för fortsatt oppositionsarbete när information går ut via media?

– Det är lite tråkigt för alla vill kommunens bästa och då är det bäst om vi pratar och har en dialog med varandra om det är stora omstruktureringar som ska ske.

Förändringen är tänkt att genomföras inför höstterminens start.

Har ni i Socialdemokraterna något svar på organisationsförändringen?

– Vi har inget eget förslag, utan vi vill först ha all information och svar på hur det ska gå till. För skolan och äldreomsorgen är kärnverksamheter vi inte vill dra ner på, säger Malin Ericsson.

Omorganisationen har väckt starka känslor inom kommunen.

Ordförande i barn- och bildningsutskottet är Boo Westlund (OR). Han kallar Malins uppgifter för ”en ren lögn”.

– Jag är besviken på att hon säger att Socialdemokraterna inte fått tillräcklig information i förväg. Det har funnits möjlighet att ställa frågor på kommunstyrelsens sammanträden och på utskottsmöten, men Malin har inte varit med på något möte under 2023.

– Att hon inte fått information kan hon inte lasta mig, mitt parti eller förvaltningen för.

Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet.
Boo Westlund (OR), ordförande i barn- och bildningsutskottet. Foto: Peter Bäcker

”Jag blir förvånad”

Att beslutet tagits beror på att skolverksamheten under fjolåret överskred budget med 3.7 miljoner kronor. Så en omorganisation eller tillskott av pengar var alternativen.

– Då ska man hitta 4 miljoner någonstans, säger Boo Westlund.

Malin Ericsson undrar bland annat om det gjort en konsekvensanalys?

– Allt material finns och jag blir förvånad när de säger att de inte fått den information som de tycker de behövt.

Han säger att han tror att den nya modellen kommer att bli bättre för både de som jobbar och eleverna.

– När vi gör den är omorganisationen så får det inte innebära att elever faller mellan stolarna. Kanske blir det så att vi inte klarar oss, men får vi testa oss fram. Stödet ska i alla fall inte bli sämre.

Förälder har startat namninsamling mot planerna på minskat antal elevresurserKommunen skär ner på elevresurser – kan istället få jobb inom vården

Artikeltaggar

BeslutBoo WestlundHagfors kommunKommunstyrelsenMalin EricssonOberoende realisterOmorganisationerPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.