Hoppa till huvudinnehållet

Experten: Moskébygget provocerar högerextremister – aktioner att vänta

Publicerad:
Peter Sundin, expert på högerextrema miljön i Värmland.
Peter Sundin, expert på högerextrema miljön i Värmland. Foto: Peter Bäcker

Att bygget av moskén i Karlstad startat kan bli tändvätska för den högerextrema miljön i Värmland.

Aktioner från aktivister och kampanjer på nätet för att försöka stoppa bygget är sannolikt att vänta, enligt experten Peter Sundin.

– När det här blommar upp igen skulle jag tro att de kommer att på något sätt svara upp.

De senaste åren har närvaron från den högerextrema miljön i Värmland minskat.

Flera aktivister från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har flyttat härifrån och aktiviteten från individer kopplade till miljön i stort syns och hörs mindre.

Det säger Peter Sundin, som driver företaget Brottsförebyggande centrum i Värmland, som kartlägger de högerradikala kretsarna i länet.

Men att moskébygget nu drar i gång efter flera år kan trigga i gång miljön på nytt.

– Det här provocerar. De tror själva att de lyckats stoppa det här eftersom man drev på så djävulskt hårt förra gången frågan var uppe. Då anordnade de demonstrationen mot fullmäktige och tog över Facebookgruppen Nej tack till moské i Karlstad, bland annat.

Inför ett beslut om moskén i fullmäktige 2017 samlades ett 50-tal personer i och utanför fullmäktigesalen, däribland många av Värmlands kända högerextrema.

Demonstrationen utanför fullmäktige.
Demonstrationen utanför fullmäktige. Foto: Fredrik Karlsson

Gruppen Nej tack till moské i Karlstad finns kvar i dag med 2 500 medlemmar. Ett av de senaste inläggen är en delning från partiet Alternativ för Sverige inför valet 2022.

Peter Sundin tror att det främst handlar om ett fåtal individer i Värmland som kan sätta i gång att försöka smutskasta och stoppa moskébygget.

– När det här blommar upp igen skulle jag tro att de kommer att på något sätt svara upp.

Enligt Peter Sundin är det sannolikt att dels aktivistaktioner på stan med klistermärken och banderoller, dels digitala kampanjer kommer äga rum.

– Det tror jag att man kommer att försöka göra, och en hel del på nätet, där man kommer försöka att nå gemene man, säger han.

Det finns även risker att det kan leda längre än så.

– Rent historiskt har vi sett sabotage mot sådana här byggen – det finns en risk för det. Sådana här ”små” isolerade händelser kan trigga i gång personer. Det här frågan har varit viktig i den här miljön.

Läs mer:

Nu börjar moskébygget: ”Bottenplattan kommer vara klar i år”

Artikeltaggar

Alternativ för SverigeBlommorBrottsförebyggandeDemonstrationerEtik och religionKarlstadMoskéerNordiska motståndsrörelsenPeter SundinSamhälleVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.