Hoppa till huvudinnehållet

Dag bjöds in till prao hos vice partiledare

Publicerad:
En del får ovanliga prao-platser. Dag Slottner gjorde sin prao i riksdagshuset.
En del får ovanliga prao-platser. Dag Slottner gjorde sin prao i riksdagshuset. Foto: Magnus Carlsson

De flesta åttondeklassare gör kanske sin prao hos någon av sina föräldrar. Sedan finns det de som får lite häftigare praktik. Som Dag Slottner.

Under veckan som gick har Dag Slottner tillbringat tre dagar i Stockholm för att ha prao hos Daniel Bäckström, vice partiledare för Centerpartiet och värmländsk riksdagsman.

Hur kommer det sig att du fick prao där?

– Han känner ju min pappa Adam, de är ganska bra vänner. För något år sedan hade han haft en praoelev och då sa han till pappa att vi skulle höra av oss när det var min tur att ha prao. Så det gjorde vi, svarar Dag Slottner.

Han berättar att han tog tåget upp på tisdagsmorgonen och kom hem på torsdagskvällen. Det sammanfattande omdömet är glasklart:

– Det var en upplevelse att få vara med i riksdagen.

Daniel Bäckström tyckte att han hade en ganska lugn arbetsvecka, men Dag Slottner delar inte den uppfattningen. För honom var det väldigt intensiva dagar med flera möten, både i och utanför riksdagshuset.

– Det finns en kristen grupp i riksdagen där alla partier är representerade. De brukar ha en halvtimmes andakt varje onsdag, så den fick jag följa med på.

Det blev även ett besök hos en Ica-handlare i Skogås tillsammans med Daniel Bäckström. Där fick de veta hur det är att driva butik idag.

– Och jag glömde min jacka där. Daniel fick ett sms om det så han skulle försöka ordna tillbaka den åt mig, säger Dag Slottner.

Det var kul att få se politiken inifrån.
Dag Slottner

I riksdagshuset fick han vara med på ett möte med företrädare för Jägareförbundet, lyssna på budgetdiskussioner och debatt i kammaren.

– Det var så mycket som hände att det är svårt att minnas allt. Men det var kul att få se politiken inifrån.

Blev du mer intresserad av politik eller blev du avskräckt?

– Det var nog lite av båda faktiskt.

Under veckan fick han även träffa en släkting, pappans kusin Erik Slottner. Han är civilminister och representerar Kristdemokraterna.

– Han tog sig tid med mig i en halvtimme och berättade om vilka frågor han ansvarade för, säger Dag Slottner.

– Det var bra, för det har jag också undrat över, inflikar Adam Slottner som smugit in i rummet under intervjuns gång.

Träffade du någon mer minister?

– Nej, men Peter Kullgren (landsbygdsminister som representerar KD) åkte med samma tåg hem. Fast vi pratade inte något med varandra. Jag skulle tro att han åkte första klass, svarar Dag Slottner.

Däremot träffade han ”Murre” varje dag. Det vill säga Centerns partiledare Muharrem Demirok.

Dag Slottner tillsammans med Daniel Bäckström och Muharrem Demirok.
Dag Slottner tillsammans med Daniel Bäckström och Muharrem Demirok. Foto: Privat

Hur aktiv är du politiskt?

– Jag är medlem i Centerns ungdomsförbund i Värmland, men om jag är så särskilt aktiv vet jag inte.

Pappa Adam Slottner påpekar att sonen ändå var ombud för Kristinehamnskretsen när partiet hade distriktsstämma tidigare i år.

– Men det var ju för att det fattades folk, värjer sig Dag Slottner.

Nästa gång det är val i Sverige är han dock gammal nog för att stå med på valsedeln. Men får han själv välja blir han hellre fotbollsproffs i Liverpool än riksdagsman.

– Fast jag kanske ska sikta på att vakta målet i IFK först, säger han.

På onsdag har hans lag seriepremiär borta mot Degerfors.

Artikeltaggar

Adam SlottnerCenterpartietDaniel BäckströmDebatterDegerforsErik SlottnerJägareförbundetKristdemokraternaLiverpool FCPeter KullgrenPolitikSamhälleStockholmValVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.