Hoppa till huvudinnehållet

Carolin Dahlman: Rasism är osvenskt

Publicerad:
En bild på en mörkhyad 12-åring som stolt visade upp sin väska med majblommor fick en sverigedemokrat att gå bananas på Twitter. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är stor skillnad mellan att ifrågasätta systemen och att ifrågasätta de asylsökande, mellan att vara kritisk till invandring och att vara kritisk till invandrare, skriver Carolin Dahlman.

”Jävla blatteunge”, skrev Sverigedemokrat från Lund på Twitter om en kille som sålde majblommor. Att det finns rasister i partiet är ingen nyhet. Åkesson borde vara mer ödmjuk i sina regeringskrav, så länge dessa röster poppar upp. En bild på en mörkhyad 12-åring som stolt visade upp sin väska med majblommor fick en sverigedemokrat att gå bananas på Twitter. Eva Lundberg undrade varför "en jävla blatteunge” var på bild. Hon var också ”jävligt trött på all reklam med bara n-ordet och hucklekärringar”.

Det vände sig i magen. Tårarna pockade på. Blodet rusade. Jag blev ledsen och arg på en gång, och jag var långt ifrån ensam. Mängder av människor har sedan Lundbergs tweet spreds visat att rasism inte är acceptabelt, genom verbala mothugg och majblommeköp hos Murhad Hamid. Många har markerat att ondsint gnäll är avskyvärt.

Tyvärr har inte SD lika starkt tagit avstånd. Man skrev i en kommentar till Expressen att Lundbergs tweet var ”ett fullkomligt oacceptabelt beteende”. ”Vårt medlemsutskott är informerade. De kommer nu att titta närmare på ärendet och hantera det enligt vår interna ordning”. Liknande luddiga formuleringar har kommit från ansvariga tidigare.

Det finns hederliga, vettiga krafter inom SD, och jag kan lida med de schyssta som ständigt får se enskilda frifräsare bete sig illa, men när cheferna håller tyst skadar det hela partiet.

Vi som kritiserar migrations- och integrationspolitiken brukar kallas bruna och rasister. Men det är stor skillnad mellan att ifrågasätta systemen och att ifrågasätta de asylsökande, mellan att vara kritisk till invandring och att vara kritisk till invandrare.

Lundbergs uttalande är rasism på riktigt. Tyvärr finns flera liknande skrivelser från henne. I januari skrev hon som respons på att någon reagerat på reklam med svarta i. ”Och alla jävla huckle kärringar som lagar så kallad mat .. inte ens en gris som äter det”. Hon verkar ha någon slags rasist-tourettes. En besatthet med mörkt ursprung.

Eva Lundberg är inget toppnamn inom SD. Hon har varit kandidat på regionnivå, men är ingen man skrävlar med på affischer. Däremot är hon inte den första med SD-anknytning som har uttryckt sig svart.

Även från toppskiktet kommer andra intoleranta uttalanden. SD undrade på Instagram: ”Varför låter Dramaten män i kvinnokläder berätta sagor för barn”. Björn Söder (SD) twittrade att han ville ”skydda våra barn från vuxna män, som vulgärt klär ut sig till kvinnor”, och insinuerade att de var pedofiler.

För mig som liberal – som värnar om rätten att få göra som man vill så länge man inte skadar andra – är detta oroande. Om föräldrar vill erbjuda sina barn skojiga sagostunder, varför skulle de inte få göra det?

SD är ett parti som på många sätt är osvenskt, om man tittar på kulturkartan från World Value Surveys. Sverige är ett av världens minst rasistiska och mest toleranta länder. I WVS menar ytterst få att de inte ville bo granne med någon med annan etnicitet. En majoritet av svenskarna är positivt inställda till mångfald.

Så länge SD inte tydligt käftar emot rasistiska toner är man inte typiskt svenska helt enkelt. SD visar tyvärr inte heller mognad på andra sätt. I en TT-intervju sa Jimmie Åkesson att partiet aldrig kommer ”att bli en del av etablissemanget”. Samtidigt förkunnade han att SD vill bli regeringsparti. Hur ska de ha det? Är de med eller inte? En team-medlem eller en rebell?

Partiet har hotat med regeringskris kring reduktionsplikten och EU:s nya asyl- och migrationspakt. Men vad är alternativen? Gillar deras väljare att de röstar fram Socialdemokraterna i stället? Det hela blir spattigt och ologiskt.

Att så många svenskar sluter upp mot Lundbergs rasistiska smörja är härligt. Men inte så konstigt. Det är så vi är i käraste Sverige. Vi ser till enskilda individer och dömer inte i grupp, utifrån hudfärg eller vilka kläder någon har på sig.

Sverige har absolut stora problem med utanförskap och arbetslöshet bland utrikes födda. Men det är generösa, naiva politiker som har skapat den här situationen. Enskilda invandrare begår brott, men långt ifrån alla. Stödet till en 12-årig kille utan uppehållstillstånd fick bli symbol för det fina med vårt land. Det är ett hoppfullt vårtecken.

Carolin Dahlman

Högerliberal samhällsdebattör

Artikeltaggar

Björn SöderCarolin DahlmanExpressenHotInstagramInvandringJimmie ÅkessonLundPolitikRasismSamhälleSverigedemokraternaTwitter