Möjlighet att få sitt hus inlöst, ersättning till närboende och lokalsamhälle.
Det är några förslag i regeringens vindkraftsutredning som lades fram på torsdagen.
Förslagen leder till ökade kostnader, enligt företag med vindkraftsplaner i Värmland.
Utredningen pekar på att kommunerna behöver incitament för att säga ja till vindkraftsutbyggnad. Men det kräver beskattning eller statlig finansiering och det hade utredningen inte direktiv att föreslå.
Utredningens förslag handlar i stället om hur de företag som äger vindkraftverken ska kompensera närboende. Det handlar om ekonomiskt stöd till lokalsamhället, exempelvis till föreningar och näringsliv, att de som bor inom ett visst avstånd ska få del av intäkterna och att det ska finnas möjlighet att få sitt hus inlöst inom ett visst avstånd och en viss tid.
Flera vindkraftsparker planeras i eller nära Värmland. Tyska bolaget WPD planerar en vindkraftspark i Dalarna vid gränsen till Torsby kommun, ett projekt som väckt protester bland de boende.
”Ökade kostnader”
Maria Aldin är kvalitets- och hållbarhetschef på WPD. Hon säger att utredningens förslag inte påverkar projektet. Däremot kan det göra etableringar dyrare för företaget.
– Om det här förslaget går igenom så blir det ökade kostnader som då måste tas ut någonstans, säger hon.
Kan det bli så att ni får sälja elen till ett högre pris för att det ska gå ihop?
– Det skulle kunna bli så, ja. Och det gäller alla, det är inte bara vi.
Hon fortsätter:
– Men vi välkomnar utredningen, något behöver göras för ökad tillstyrkan. Sedan tycker vi det är synd att utredningens direktiv inte möjliggjorde finansiering till kommuner.
Fler faktorer påverkar
Christian Düring är ansvarig för landbaserad vindkraft på norska Cloudberry Wind, som planerar en vindkraftspark vid Björnetjärnsberget, mellan Koppom och Skillingmark i Eda kommun.
– Vi som vindkraftsutvecklare är positiva till att man försöker ta ett helhetsgrepp och att utredningen föreslår ett antal tydliga förslag. Sedan måste också branschen reglera det tillsammans med berörda parter, lokalt, säger han.
Han tror att frågan om ersättning till kommunerna behöver utredas vidare.
Han pekar på andra faktorer som påverkar lönsamheten i vindkraftsprojekt, som högre inflation och räntor.
– Det gör att vi måste ju ta ställning till om det över huvud taget är lönsamt att göra vissa investeringar.
För tidigt
Per-Oscar Hedman är kommunikationschef på Fortum, som planerar en vindkraftspark i Borgvik och säger att det är för tidigt att kommentera hur utredningens förslag påverkar enskilda projekt.
– Däremot kan man väl konstatera att vi har initierat projektet med utgångspunkt från de förutsättningar som var kända när vi började
Han säger också att Fortum delar utredningens bedömning om att den inte kommer att påverka hur ofta kommuner säger ja till vindkraft.