Hoppa till huvudinnehållet

Nu börjar moskébygget: ”Bottenplattan kommer vara klar i år”

Publicerad:
Nu är bygget av moskén på Rud i Karlstad igång.
Nu är bygget av moskén på Rud i Karlstad igång. Foto: Lisa Olaison

Om mindre än ett år går bygglovet för moskén på Rud i Karlstad ut. Och nu börjar bygget. Staket och byggbarack är snart på plats.

– Det är glädjande, säger Rauf Ahmadi, talesperson för islamiska kulturföreningen.

Efter många års planering, överklaganden, ett slutligt bygglov på Rud i Karlstad och uppskjuten byggstart vill inte islamiska kulturföreningen i Karlstad vänta längre.

– Nu har vi börjat bygga moskén. Vi har markerat ut var byggnaden ska stå och kommer sätta upp byggstaket och ta dit en barack och grävmaskiner. Planen är att vi ska ha lite mer än plattan klar i år, så långt vi hinner innan det blir vinter, säger Rauf Ahmadi, talesperson för islamiska kulturföreningen.

Rauf Ahmadi, talesperson för islamiska kulturföreningen, håller mosképlanen vid liv. Nu börjar bygget.
Rauf Ahmadi, talesperson för islamiska kulturföreningen, håller mosképlanen vid liv. Nu börjar bygget. Foto: Mikael Lindblom

Det första steget blir markberedning och pålning.

– Folk vill ha något på marken så de ser att det blir av. Byggstarten stannade av i och med kriget i Ukraina så vi avvaktade. Men det verkar inte vara slut än på länge så vi kör igång. Vi vill inte slösa mer tid, fortsätter han.

Insamlingskampanj

En återkommande fråga har varit ekonomin. Moskébygget beräknas kosta runt 13 miljoner kronor och i januari hade föreningen fått ihop fem av de miljonerna.

– Vi startade en kampanj på sociala medier för några dagar sedan och över 100 personer har skrivit upp sig på att bidra med 20 000 var. Flera har skrivit upp sig på 50-60 000 också så det är mellan åtta och nio miljoner på kontot nu. Folk vill ha det här huset och vara en del av projektet. Det är till för hela samhället så det är glädjande, säger Rauf Ahmadi.

Men det ekonomiska läget och ökade kostnader gör byggtiden svårplanerad.

Pinnar markerar byggnaden och snart är byggstaketen uppe.
Pinnar markerar byggnaden och snart är byggstaketen uppe. Foto: Lisa Olaison

– Kostnaderna har gått upp så vi tar en dag i taget. Planeringen förändrades helt förra året men det stoppar inte oss. Vi ska göra en kortfilm om projektet och sprida på sociala medier. Då kan det komma in pengar från hela världen, fortsätter han.

Rauf Ahmadi och föreningens medlemmar har också mött en del motstånd från Karlstadsborna.

– Det finns de som inte vill att vi bygger moskén här, men så fort baracken är uppe är alla välkomna fram och ställa frågor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenBygglovKarlstadKarlstads kommunMoskéerÖverklagandenRauf AhmadiRudSociala nätverkUkraina

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.