Hoppa till huvudinnehållet

Migrationspakten är nödvändig

Publicerad:
Första anhalten.
Första anhalten. Foto: Tobias Röstlund

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Sverigedemokraterna hotar att bryta samarbetet med regeringen om EU:s så kallade migrationspakt inte stoppas. Det lät först toppnamnet Mattias Karlsson och senare även partiledaren Jimmie Åkesson förstå under förra fredagen.

Vi kommer inte att acceptera att man skänker bort svenska väljares makt över migrationspolitiken till andra länders politiker och byråkrater i Bryssel, som partiledaren formulerar det (Aftonbladet 21/4). Dessvärre talar erfarenheten från tidigare flyktingkriser för att frågan behöver en gränsöverskridande lösning.

Förslaget som bland annat arbetats fram av Moderaternas Europaparlamentariker Tomas Tobé, och röstades igenom Europaparlamentet i förra veckan, är ett led i en gemensam asylpolitik för EU. Den kommer innebära ökade kontroller vid EU:s yttre gräns, skärpt hantering av asylärenden med snabbare avvisning av dem som saknar asylskäl, samt ett system för fördelning av flyktingar inom unionen – däremot inte tvingande.

EU-kommissionen får dock ett tydligare mandat att besluta om flyktingkvoter i kriser liknande den 2015. Det är framför allt det senare som har fått SD att hota med regeringskris eftersom man anser att det innebär att Sverige avhänder sig den slutgiltiga kontrollen till EU.

Även om migrationspakten inte är perfekt så är en gemensam asylpolitik nödvändig. Sverige och Tyskland har under lång tid tagit ett oproportionerligt stort ansvar medan andra länder motsatt sig nästan allt flyktingmottagande, helt utan sanktioner.

Det är dock beklagligt att förslaget inte tycks ta hänsyn till sådana historiska skillnader i mottagandet. Däremot får länder som väljer bort att ta emot flyktingar nu bidra på andra sätt, antingen ekonomiskt eller personellt till asylhanteringsverksamheten i andra EU-länder eller ursprungsländerna.

Eftersom flyktingar under överskådlig tid kommer att komma till EU är det bäst att inskärpa skillnaden mellan den som har asylskäl och inte. Med en hårdare gräns in i EU kommer ett sådant urskiljande kunna ske mycket tidigare i processen, innan migranter tar sig vidare från det första landet de anländer till. Där skall de även fortsatt söka asyl, trots att mekanismen många gånger satts ur spel. Det var det som skapade problemen i Sverige 2015 då människor tog sig igenom hela Europa. Migrationspakten minskar risken för att det skall upprepa sig.

Artikeltaggar

AftonbladetAsylBrysselEUEU-kommissionenEuropaEuropaparlamentetFlyktingarJimmie ÅkessonMattias KarlssonMigrationModeraternaPolitikSverigedemokraternaSveriges regeringTomas TobéTyskland