Hoppa till huvudinnehållet

Få Rudsbor vill uttala sig till NWT om moskén

Publicerad:
Moskébygget på Rud i Karlstad är på gång.
Moskébygget på Rud i Karlstad är på gång. Foto: Helena Karlsson

Oro och rädsla för vad som ska hända på Rud när moskén börjar byggas gör att många Rudsbor inte vill synas med namn och bild i NWT när vi är på plats. Men det gäller inte alla.

– Det är självklart att den ska byggas eftersom det finns ett behov, säger Ylva Johansson.

På gräsytan mellan Nobelgymnasiet och Ruds kyrkogård markerar pinnar i olika färger var moskén på Rud i Karlstad ska byggas. Innanför dem står ett antal staketdelar uppställda redo att monteras för att hägna in byggarbetsplatsen.

Kyrkklockan från Ruds kyrkogård ringer ut över nejden denna fredag eftermiddag. Samtidigt finns en oro bland Rudsborna att en minaret med böneutrop snart ska överrösta den.

Skiss över moskén på Rud i Karlstad som den ser ut i bygglovshandlingarna.
Skiss över moskén på Rud i Karlstad som den ser ut i bygglovshandlingarna. Foto: Partizan Younus

Flera NWT pratar med känner oro för att uttala sig om moskén och vill inte vara med, de tror att det kan bli stökigt runt den med folk som vill förstöra.

Andra tycker att ”politikerna i Karlstad” varit otydliga med hur det blir med böneutropen.

Men informationen är tydlig. Både i artiklar NWT skrivit och på Karlstads kommuns hemsida: ”På tomten blir det möjligt med ytor för bilparkering, cykelparkering, uteservering samt en skulptur (stiliserad minaret) utan böneutrop.”

Rudsbon Ylva Johansson, 32, har däremot inte tänkt i de banorna.

Rudsbon Ylva Johansson tycker det är bra att moskén nu börjar byggas.
Rudsbon Ylva Johansson tycker det är bra att moskén nu börjar byggas. Foto: Helena Karlsson

– Jag tycker det är positivt att det blir av och har inte funderat på att det kan bli förstörelse. Det är självklart att den ska byggas eftersom det finns ett behov av en större samlingslokal, säger hon.

– Men det finns mycket rädsla och okunskap men jag tror ändå det kommer gå lugnt till runt bygget. Det är fler fördelar än nackdelar, fortsätter hon.

Kommer du själv att besöka den?

– Mitt barn kommer att följa med sin pappa dit, så därför kommer säkert jag också att gå dit ibland.

Hans Torell, 59, bor också på Rud.

Rudsbon Hans Torsell är nyfiken på hur moskén kommer se ut.
Rudsbon Hans Torsell är nyfiken på hur moskén kommer se ut. Foto: Helena Karlsson

– Jag har läst om moskén och finns det många muslimer här så är det ju bra. Jag tror inte det blir något speciellt stökigt. Det är väl inte stökigt runt deras lokal på Kronoparken? Då blir det nog inte det här heller, säger han.

Kommer du att besöka den?

– Nej inte på gudstjänst, jag brukar inte gå till kyrkan heller. Men det skulle vara intressant att besöka den för att se hur det ser ut. Jag har aldrig varit inne i en moské.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKarlstadMoskéerNobelgymnasietRudRuds kyrkogård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.