Hoppa till huvudinnehållet

DO stämmer Karlstadsföretag som nobbade kvinna: ”Hoppas du har förståelse”

Publicerad:
Kvinnan fick ett mejl där det stod att inga kvinnor jobbade i den bransch hon sökt jobb i och att företaget hoppades att hon skulle ha förståelse för det. Nu har Diskrimineringsombudsmannen stämt företaget. Personen på bilden är inte den kvinna som förekommer i artikeln.
Kvinnan fick ett mejl där det stod att inga kvinnor jobbade i den bransch hon sökt jobb i och att företaget hoppades att hon skulle ha förståelse för det. Nu har Diskrimineringsombudsmannen stämt företaget. Personen på bilden är inte den kvinna som förekommer i artikeln. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Kvinnan hade sökt jobb hos Karlstadsföretaget flera gånger.

I höstas fick hon ett mejl där arbetsgivaren skrev: ”jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta”.

Nu har Diskrimineringsombudsmannen, DO, stämt företaget för att ha missgynnat kvinnan på grund av kön.

Flera gånger har kvinnan sökt jobb hos Karlstadsföretaget, enligt DO:s stämningsansökan. Förra hösten fick hon ett mejl från företaget med besked att hon inte fått det fasta jobb hon då hade sökt. Mejlet citeras i stämningsansökan.

”Jobbet är väldigt fysiskt krävande och jag vet ingen tjej i hela branschen som jobbar med detta vi har aldrig haft någon”, står det i mejlet.

Även många killar anser att jobbet är ”för fysiskt”, skriver arbetsgivaren, och meddelar att en man har anställts. ”Hoppas du har förståelse”, står det också i mejlet.

Men varken kvinnan eller DO hade någon förståelse utan fallet blir nu en fråga för Arbetsdomstolen.

Borde ha väckt intresse

Mejlet gör att DO anser att arbetsgivaren beaktat kvinnans kön vid rekryteringen. Företaget har enligt DO uppgett att den man som anställdes hade tidigare erfarenhet av samma arbetsuppgifter, men han har inte lämnat in någon ansökan, utan fick jobbet efter att ha kontaktat företaget per telefon.

DO tycker att företaget borde ha ansett en person som söker jobb flera gånger som ”särskilt motiverad eller intresserad”. I stället anser både DO och kvinnan att det mejl hon fick var menat att avskräcka henne från att söka jobb hos företaget igen.

Det gör att DO menar att kvinnan missgynnats både genom att hon har sållats bort vid rekryteringen och genom att hon fått ett mejl med innebörden att det inte är lönt att söka jobb hos företaget.

DO yrkar att Arbetsdomstolen dömer företaget att betala kvinnan 100 000 kronor i diskrimineringsersättning. Eftersom företaget vägt in att det inte finns några kvinnor i den aktuella branschen när kvinnan fått nej till jobbet att ersättningen måste få en ”reellt preventiv effekt”.

”Den typen av överväganden, uttryck och företagskultur som meddelandet ger uttryck för gör också att agerandet är särskilt klandervärt”, skriver DO i stämningsansökan.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsdomstolenArbetsgivareDiskrimineringDiskrimineringsombudsmannenRekrytering

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.