Hoppa till huvudinnehållet

4H-gården får välbehövligt ansiktslyft – för 22 miljoner

Publicerad:
4H -gården byggs om. Provisoriska stall har satts upp under renoveringen.
4H -gården byggs om. Provisoriska stall har satts upp under renoveringen. Foto: Tommy Pedersen

Det första spadtaget har tagits för en efterlängtad utbyggnad av 4H-gården i Karlstad. Både djur och personal ska få en bättre arbetsmiljö.

– Det har varit eftersatt, säger projektledare Mikael Jansson.

Karlstads 4H-gård i Gräsdalen har länge efterfrågat bättre lokaler. I nuläget är de eftersatta och för trånga, enligt kommunens projektledare Mikael Jansson.

– De uppfyller inte reglerna för djurhållning fullt ut, och det är delvis därför som den här om- och utbyggnaden görs. Alla djur har varit i samma byggnad, och det kan vara ett problem ur smittskyddshänseende.

Än så länge har gården haft dispens för djurhållningen från länsstyrelsen, men nu var det dags att göra något åt saken. Efter ombyggnaden kommer hästarna få egna boxar i stallet, och de mindre djuren, såsom ankor, kaniner och höns flyttar ut till andra småhus, så att de separeras.

– Vi kommer att höja nivån och standarden på gården, och även arbetsmiljön för de som arbetar där, säger Mikael Jansson.

Ombyggnationen kommer kosta cirka 22 miljoner kronor och tas ur kultur och fritids budget.
Ombyggnationen kommer kosta cirka 22 miljoner kronor och tas ur kultur och fritids budget. Foto: Tommy Pedersen

Beslutet klubbades 2021, och då avsattes 20 miljoner kronor, men inflationen och de stigande råvarupriserna har gjort att kultur och fritid på kommunen fått höja projektbudgeten till 22 miljoner.

Teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP) trycker på hur viktig 4H-gården är för närliggande Gruvlyckan.

– Den är ett viktigt inslag och fungerar nästan som en fritidsgård för barn. Förskoleklasser och barnfamiljer gör dagsutflykter hit, så därför har gården en viktig social funktion.

Under arbetet så får djuren åka på semester hos privatpersoner eller andra gårdar, men kommer tillbaka när allt är klart. Allt arbete beräknas vara klart till årsskiftet, lagom till att Karlstads 4H-gård fyller 40 nästa år. Ett medborgarförslag om en lekplats vid 4H kommer också uppfyllas.

– Det kommer rymmas i projektbudgeten, säger Mikael Jansson.

Bild på 4H-gården efter ombyggnationen.
Bild på 4H-gården efter ombyggnationen. Foto: Karlstads kommun
Populär bondgård växer – med bland annat en ny lekplats

Artikeltaggar

4H-gårdenDjurDjur och naturDjurhållningFritidsgårdarGräsdalenGruvlyckanKarlstadMedborgarförslagMiljöpartietMonika Bubholz

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.