Hoppa till huvudinnehållet

R.E.S.P.E.C.T – Find out what it means to me…

Publicerad:
Aretha Franklin sjöng "R.E.S.P.E.C.T – Find out what it means to me" så innerligt att hela världen lyssnade.
Aretha Franklin sjöng "R.E.S.P.E.C.T – Find out what it means to me" så innerligt att hela världen lyssnade. Foto: Jose Luis Magana

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Någon sa till mig för en tid sedan att det finns undersökningar som visar att det som är allra viktigast för människor på jobbet är att de blir respektfullt bemötta. Det kommer högre upp på listan än till exempel hög lön, intressanta arbetsuppgifter eller en bra chef.

Det här är spännande! En sak som är spännande är att jag inte är säker på att vi förstår innebörden av ordet respekt. En annan sak som är spännande är att jag uppfattar att vi har en tendens att lägga en annan betydelse i ordet respekt när vi tänker på hur vi själv vill bli bemötta jämfört med vilka förväntningar vi har på oss själva i relation till andra.

Att visa respekt är alltså långt ifrån en passiv handling.
Veronica Molander

Men vad betyder det egentligen att visa någon respekt? Hur beter vi oss då? Aretha Franklin menade en sak i sången hon sjöng. När jag ställer frågan i arbetsgrupper brukar svaret jag får handla om att vi ska bete oss anständigt mot varandra. Att vi ska låta bli att vara dumma och elaka eller kränka någon. Sanningen är att ett sådant svar är alldeles för dåligt. Det är för låg nivå. Det visar sig att det kräver en hel del av oss för att visa någon respekt. Det latinska ursprunget till ordet respekt betyder ”att se på nytt” eller ”att se på nytt sätt”. Du måste alltså åstadkomma något för att visa respekt. Men vad?

Att visa respekt är alltså långt ifrån en passiv handling. En del påstår att visa respekt är att lämna någon ifred, men sanningen är att de bara håller sig undan en situation som är obehaglig att ta itu med. Om du respekterar någon så tränger du dig inte på utan respekterar den andres gränser, men du drar dig heller inte undan eller distanserar dig. Om du ska behandla en kollega eller annan människa i din omgivning med verklig respekt betyder att du lär dig upptäcka potentialen i kollegan. Tänk på kollegan som en lärare: Vad kan du lära dig av den andre? Du kan upptäcka mer än du tror. Det här betyder förstås inte att du ska blunda för brister i det dina kollegor säger eller gör, men heller inte att du behöver vara överdrivet nitisk med att ifrågasätta eller hitta fel och brister bara för att de inte beter sig som du. Respekt handlar om att söka efter det bästa hos varje människa och betrakta honom eller henne som ett mysterium som du aldrig helt kommer att förstå.

Vadå? Vad vinner du på det? Att utgå från att du inte förstår den andra människan? Jo du vinner till exempel att du inte drar förhastade slutsatser grundade på din egen verklighetsuppfattning som sorterar in människan i ett fack som kanske inte alls är rätt.

Det är faktiskt ett tips jag vill passa på att ge. Visst kan det vara ganska provocerande med ett överdrivet visat förstående gentemot andra människor som inte känns genuint? Mitt tips, som jag själv tycker är både befriande och hjälpsamt, är att betrakta andra människor som totalt obegripliga. Om du tänker att den andra människan är annorlunda, obegriplig, unik och komplett olik dig – då tvingar du dig att se människan på ett helt nytt sätt för att kunna förstå honom eller henne. Du behöver ta reda på hur sjutton den här människan fungerar? Du måste ställa frågor till honom eller henne och då lär du dig att se på nytt sätt = latinets respecere - RESPEKT. Du visar respekt.

Så att visa respekt handlar inte om att låta bli att vara dum, utan tvärtom kräver det en hel del träning att lära sig respektera andra.
Veronica Molander

Om det skulle vara så, och så är det ju ibland, att du stör dig på en annan människa – ta tillvara på den möjligheten! Det är inte så lätt, men försök avstå från ditt behov att ha åsikter om hur den andre borde bete sig. För när vi blir irriterade på andra så handlar det oftast om att det finns något i oss själva att ta itu med. Det kanske inte är alldeles lätt att få fatt på, men du kan vara säker på att det finns där under ytan annars hade du inte reagerat så starkt.

I grund och botten är vi människor väldigt lika. Om du lyssnar på andra (obegripliga) människor med förhållningssättet: ”det här finns i mig också” så kan det skapa helt nya vägar. Det blir lättare att förlåta beteenden hos andra som irriterar dig och acceptera att det finns även hos dig. Mindre skuld och mer respekt både gentemot andra och dig själv.

Så att visa respekt handlar inte om att låta bli att vara dum, utan tvärtom kräver det en hel del träning att lära sig respektera andra. Det är att få större förståelse för hur händelser i livet påverkat just den personens sätt att vara. Och visst är det väl så att du själv vill bli bemött av andra?

Veronica Molander

Arbetsrättsjurist i Karlstad

Artikeltaggar

ArbeteAretha Franklin