Hoppa till huvudinnehållet

Övning ger försvarsfärdighet

Publicerad:
Passa på att njuta av utsikten om du hamnar bakom en konvoj. Foto: Axel Öberg/Försvarsmakten

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Aurora 23, den största militärövningen på svensk mark på decennier, pågår för fullt. Värmland är inte en del av övningsområdet men transporter till och från övningen kan komma att tidvis ställa till med trafikproblem på de större vägarna i länet. Njut av dessa problem – alternativet är mycket värre.

Varje land kommer ha en armé som behärskar dess territorium. Antingen sin egen eller någon annans. Det utländska inslaget kommer bli större när vi väl kommer in i Nato men det är stor skillnad på inbjudna och objudna soldater.

Svenska Freds avser att göra allt i sin makt för att förhindra att Nato-ansökan går igenom och försöker etablera flummiga teorier om militärt tunnelseende. Ukraina har ett grannland som troligtvis aldrig kommer att lyssna på sådana utspel och om de skulle göra det garanterat kommer reagera med hånskratt istället för nedrustning. Att då ens komma på tanken att föreslå en nedrustning av Ukrainas försvarsmakt eller att andra länder inte skall exportera utrustning och vapen dit är att ställa sig på angriparens sida.

En grundförutsättning för att bygga en fredlig värld på sikt är att göra en adekvat analys av nuläget. Det finns stater som inte har för avsikt att verka för fred och frihet. Världens fredliga civilisationer har en skyldighet att motverka detta. För vår egen säkerhet och frihet men också för hoppet att de människor som idag lever under auktoritärt förtryck någon gång också skall bli fria.

Sverige måste säkerställa att vi har kraft nog att kasta ut objudna gäster. Risken att vi behöver använda oss av den kraften minskar ju starkare vi blir och vi blir starkare av att öva. Styrka är trygghet och övningar är nödvändiga. Därför ska du inte sucka om du råkar hamna bakom en konvoj under den här övningen. Du kanske blir sen till mötet men det är svenska soldater och inbjudna förband som rullar på våra vägar.

Man kan oja sig om att detta behövs och drömma om en värld där den här typen av övningar är onödiga. Utrymme för den typen av drömmar är ett privilegium vi haft i det här landet under lång tid men de är inte applicerbara på den verklighet vi lever i just nu.

Det enda sättet att bevara fred är att vara redo för krig. Aurora 23 är en stor övning och ett stort steg för att dels öka våra färdigheter men också skicka tydliga signaler till de som har för avsikt att fortsätta agera på ett sätt som ökar den redan stora oron i omvärlden.

Alla som deltar i övningen, varje kilometer som transporterna rullar på våra vägar, varje granat våra toppmoderna Boforstillverkade Archer skjuter och varje gång efterbrännkammaren i Volvomotorn som driver JAS 39 Gripen sjunger i skyn skickar samma budskap till en potentiell angripare; Kom inte hit! Vi kommer försvara oss och ett angrepp kommer kosta mer än det smakar.

Så om Aurora 23 på något sätt skapar en övergående omak i din vardag; Ta ett djupt andetag och tänk på vad alternativkostnaden är. Då blir det lätt att konstatera att det gör detsamma, för de som övar är våra soldater, någonstans i Sverige.

Artikeltaggar

A9FörsvarFörsvarspolitikJAS 39 GripenNatoSäkerhetTrafikTransportUkrainaVapenVärmlands län