Hoppa till huvudinnehållet

Historiskt beslut – fullmäktige i Eda godkände plan för unika polisstationen

Publicerad:
Samhällsplaneraren i Eda, Jack Larsson, vid den plats där den svensk-norska polisstationen ska byggas i Morokulien. Arkivbild.
Samhällsplaneraren i Eda, Jack Larsson, vid den plats där den svensk-norska polisstationen ska byggas i Morokulien. Arkivbild. Foto: Hans-Åke Henriksson

Byggandet av den svensk-norska polisstationen i Morokulien kommer allt närmare.

Under onsdagskvällen antogs planen i kommunfullmäktige – och är nu väldigt nära att gå i mål.

– Det är inte något som någonsin har skett någonstans, menade Johanna Söderberg (C).

AN har tidigare rapporterat om att det ska bli en norsk-svensk polisstation på gränsen i Morokulien, mellan kommunerna Eda och Eidskog.

Nu har alltså kommunpolitikerna i Eda gett grönt ljus för den plan som finns kring marken som polisstationen ska byggas på – i och med bifallen på fullmäktigesammanträdet under onsdagen.

– Det innebär att när protokollet justeras så kommer vi att skicka ut ett meddelande om antagandet till sakägare och myndigheter, vilket innebär att planen kan vinna laga kraft som tidigast tre veckor därefter. Då är vi i mål med planen, konstaterar Jack Larsson, samhällsplanerare i Eda kommun.

– Så det är ju förhoppningen då, att det inte ska komma in nånting oväntat här nu.

Svensk-norskt samarbete närmar sig: ”Ska vara svårt att vara kriminell”

Beslutet togs i tre olika punkter på dagordningen för sammanträdet.

Det handlar dels om själva detaljplanen, dels ett genomförandeavtal som tagits fram tillsammans med exploatören Statsbygg på den norska sidan – samt ett köpeavtal mellan Eda kommun och Statsbygg gällande den del av fastigheten Norra Ämterud där polisstationen ska uppföras.

Johanna Söderberg (C) har som tidigare kommunalråd diskuterat frågan sedan långt tillbaka och uttryckte sin glädje över att besluten kunde fattas i fullmäktige. Arkivbild.
Johanna Söderberg (C) har som tidigare kommunalråd diskuterat frågan sedan långt tillbaka och uttryckte sin glädje över att besluten kunde fattas i fullmäktige. Arkivbild. Foto: Kerstin Herö

”Får nästan tårar i ögonen”

Att det hela hade historiska proportioner var inget de ledamöter som gick upp vid talarstolen under sammanträdet och yrkade bifall höll tillbaka kring.

– Vi är på väg att ta beslut som är ganska unika. Det är inte något som någonsin har skett någonstans – då tänker jag i hela världen nästan. Jag får nästan tårar i ögonen när jag pratar om det här, för jag tror jag har varit med och diskuterat den här frågan ända sen 2012 eller nåt sånt, sa tidigare kommunalrådet Johanna Söderberg (C).

Hon fortsatte:

– Inte för att det har funnits stridigheter från vår sida, men det här med att få med de statliga myndigheterna på båda sidor gränsen och få dem att förstå. Det känns jätteroligt att vi har kommit så långt som vi har gjort med det här – nu är vi verkligen på gång.

Charlotte Hansson (S) talade precis efteråt:

– Jag delar Johannas syn här, att man blir nästan tårögd. Som norsk-svensk blir jag helt ”skjelven” inför de här besluten, jag tycker det är så himla kul att få vara med på det – det är historiskt. Och vi bor i en region där vi präglas mycket av gränsen på båda sidor, vi samexisterar på ett unikt sätt.

”Kommunen har ju varit hårt driven i den här frågan och försökt att hela tiden höja upp den på agendan”, säger Jack Larsson.
”Kommunen har ju varit hårt driven i den här frågan och försökt att hela tiden höja upp den på agendan”, säger Jack Larsson. Foto: Hans-Åke Henriksson

”Ett stort steg”

Att de båda politikerna använder så stora ord är inte konstigt, tycker Jack Larsson.

– Det är också ett stort steg utifrån den process som har varit tillbaka. Kommunen har ju varit hårt driven i den här frågan och försökt att hela tiden höja upp den på agendan, att det skulle vara viktigt för det samarbete som är i dag, hur det kan trappas upp – men även hur det på sikt kan spridas in mot storstadsregionerna.

När spaden som tidigast skulle kunna sättas i marken är dock fortfarande svårt att säga, då det ju även hänger en del på vad som händer på andra sidan gränsen.

– Det är när Statsbygg kommer in med en bygglovsansökan, om man ska vara helt krass. Man kan inte sätta en riktig tid på det bara för att planen har vunnit laga kraft, utan det är fortfarande vissa formella delar som ska till.

– Men när planen är klar och har vunnit laga kraft så finns det ju liksom inget hinder egentligen, som vi ser det från kommunens sida, menar Jack Larsson.

Han slänger dock in en brasklapp för att saker fortfarande kan ske på högre nivå som försvårar arbetet, då det är allt annat än okomplicerat att bygga just på gränsen.

Man kan konstatera att det var en stor milstolpe i processen i alla fall?

– Ja, det var det. Sen gäller det att teckna avtalen nu också, det blir ju nästa steg rent konkret. De är inte tecknade förrän protokollet är justerat och sen ska Statsbygg teckna också. Så det är lite kvar, men det är som sagt väldigt nära. Jag tycker det har varit en smidig process och ett väldigt bra samarbete mellan länderna.

Ännu ett steg mot en polisstation vid gränsenTillfälliga lokaler till svensk-norsk polisstation på gång

Artikeltaggar

AvtalBeslutBostad och byggenBrott, lag och rättCenterpartietCharlottenbergDetaljplanerEdaEda kommunEda kommunJohanna SöderbergKommunfullmäktigeMorokulienPolitikSocialdemokraternaStatsbygg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.