Hoppa till huvudinnehållet

FBK-talangen tvingades avbryta VM i förtid: ”Klart det är jäkligt surt”

Publicerad:
FBK-backen Albert Wikman tvingades avbryta U18-VM i förtid och får nu istället följa sina lagkompisar i Småkronorna på distans, hemifrån Arvika.
FBK-backen Albert Wikman tvingades avbryta U18-VM i förtid och får nu istället följa sina lagkompisar i Småkronorna på distans, hemifrån Arvika. Foto: SIMON ELIASSON

Albert Wikman åkte till U18-VM i Schweiz som en viktig kugge men istället för att spela kvällens kvartsfinal kom han i går hem till Arvika efter en oturlig skada.

FBK-talangerna är i VM-semi med Småkronorna

VM-turneringen för Sveriges U18-lag med Färjestad BK-löftet Albert Wikman inleddes förra torsdagen med tuffast tänkbara start då Kanada stod på andra sidan men oj vilken insats som visades upp i Raffeisen Arena. Redan efter en period stod det 5-0 på tavlan och till slut blev det 8-0.

– Vi var förberedda på att de skulle komma ut hårt och ha mycket puck. Istället var det vi som förde spelet och skapade chanser och mål. Jag är nöjd med min egen insats också. Jag fick mycket istid och gjorde det jag skulle, säger 18-årige backen Wikman som till vardags lirar med FBK:s J20-lag och den här säsongen även spelat elva SHL-matcher.

Bra samarbete

Albert Wikman bildade backpar med offensive Tom Willander från Rögle, ett samarbete som fungerade fullt ut.

– Han är extremt duktig, lagledningen ser mig som en tvåvägsback men största fokus är på defensiven.

Match två mot Slovakien blev tyvärr inte vad man önskar då Albert fick hjärnskakning en bit in på period två.

– Jag gjorde en okej första period efter en lite skakig inledning i mina två första byten men sen spelade jag upp mig, sedan fick jag en tackling som tog illa, det var ingen ful grej utan mer olyckshändelse. Jag svimmade av i en eller två sekunder och minns inget av smällen innan jag tog mig till båset på vingliga ben.

Turneringen över

Alberts känsla timmarna efter var minst sagt orolig då det inte kändes alls bra och dagen efter togs beslutet att turneringen var över för hans del.

– Klart det är jäkligt surt, man har ju sett fram mycket mot det här hela säsongen men samtidigt känns det nog så bra som de kan göra en knapp vecka senare. Känns frustrerande att inte kunna vara med nu på torsdagen när kvartsfinalen spelas (mot Lettland) men det som det är, bara hålla tummarna för grabbarna.

Nu är säsongen över för Alberts del, en säsong som bara kan sammanfattas med ett ord, succé. Cirka 50 minuters istid med A-laget i Färjestad och speltid fram till avgörandet i slutspelet. Nu väntar barmarksträning och sista gymnasieåret.

– Vi träffas med FBK om ett par veckor för att köra en del tillsammans innan det blir egenträning igen under sommaren.

Är det nån del i barmarksträningen som du kommer lägga extra fokus på?

– Jag har bra gener och har ganska lätt att bygga på mig muskler. Det är klart att jag vill hänga med A-lagskillarna och samtidigt vara bland de bästa i J20-laget fysmässigt. Jag kommer lägga extra på kondition och främst rörlighet och smidighet.

NHL-draften går av stapeln i sommar, dina tankar runt det?

– Klart det vore häftigt att bli draftad, jag har haft lite kontakt med några organisationer men man vet inte så mycket. Det man hört är väl att jag kan tänkas bli vald nånstans mellan tredje och sjätte rundan. Det är väl först nu efter U18-VM det tar fart på allvar, så det är ju trist man inte kunde slutföra VM, avslutar Albert Wikman.

Artikeltaggar

Albert WikmanArvikaArvika HCFärjestad BK HerrFärjestad BK JuniorHjärnskakningIshockeyNHLSHL

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.