Hoppa till huvudinnehållet

Efter Caritas död – sjukhuschefen kommenterar: ”Vi beklagar verkligen”

Publicerad:
Torsby sjukhus
Torsby sjukhus Foto: Aron Eriksson

NWT berättade igår om Carita Åkerström från Ekshärad som gick bort i septisk chock. Försent konstaterades att hon hade urinvägsinfektion som lett till blodförgiftning. Region Värmland har gjort en Lex Maria till Ivo.

Nu kommenterar Britt-Louise Frykman, sjukhuschef Torsby sjukhus händelsen.

– Det är sorgligt och vi beklagar verkligen att det har blivit så här, säger hon.

Carita Åkerström hade intensiva smärtor i ryggen och kom i ambulans till Torsby sjukhus den 1 december. Hon fick smärtlindrande medicin och skickades hem dagen efter. På kvällen när smärtlindringen gått över började de intensiva smärtorna på nytt och det blev en ny ambulansfärd till Torsby.

På morgonen fick hon feber. Först då röntgades hon och det konstaterades att hon hade urinvägsinfektion och blockerade urinvägar. Hon förflyttades till Iva på CSK där hon avled den 4 december, 67 år gammal.

Carita Åkerström avled i sepsis, blodförgiftning.
Carita Åkerström avled i sepsis, blodförgiftning. Foto: Privat

Hennes man Peter Åkerström är kritisk till hur hans fru behandlades.

– Det dröjde över ett och ett halvt dygn från det hon först sökte vård tills hon röntgades och fick antibiotikabehandling. Hade hon fått adekvat vård hade det inte behövt sluta så här, sa han till NWT igår.

Internutredning

NWT är i kontakt med Britt-Louise Frykman som är sjukhuschef i Torsby. Hon kan inte kommentera det specifika ärendet. Men hon berättar att man utöver att ha gjort en lex Maria-anmälan till Ivo också har inlett en internutredning.

– Det pågår en utredning där vi ser över alla delar i händelsen och vad som kan ha gått fel. Utifrån den utredningen skapas det en handlingsplan med förbättringsåtgärder, så att det inte ska hända igen. Det är sorgligt och vi beklagar verkligen att det har blivit så här, säger hon.

Britt-Louise Frykman,  sjukhuschef på Torsby sjukhus.
Britt-Louise Frykman, sjukhuschef på Torsby sjukhus. Foto: Helena Karlsson

Vad är det för typ av förbättringsåtgärder som det kan röra sig om?

– Det kan vara utbildning till exempel, men det kan jag heller inte föregå. Vi får se vad Ivo säger och vi ser vad utredningen kommer fram till och så gör vi en handlingsplan utifrån det, säger säger Britt-Louise Frykman.

Vad har ni för rutiner när det gäller misstänkt sepsis?

– Det är framförallt rutinerna för sepsis vi ska se över, det är där vi ska se över om det brustit någonstans. Men vi kan inte föregå utredningen. Vi väntar på svaret från Ivo och den utredning som görs här. Då ser vi vilka åtgärder som är mest väsentliga att sätta in.

Vad var det som gjorde att det blev en Lex Maria?

– Vi ser över alla allvarliga händelser och bedömer om det kan vara en Lex Maria. I det här fallet blev det bedömt både av Lex Maria-rådet och av oss att det är en Lex Maria, det är vi helt eniga om, säger Britt-Louise Frykman.

Carita avled i sepsis – maken Peter Åkerström är kritisk till sjukhusets agerande

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadEkshäradIvoLex MariaPeter ÅkerströmRegion VärmlandsepsisSjukhusTorsbyTorsby sjukhusUtredningarVårdVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.