Hoppa till huvudinnehållet

De styr både på och utanför planen: ”Kul att testa något nytt”

Publicerad:
Linda Johansson och Anna Hedström är spelande tränare den här säsongen. Foto: Bengt Sundler

Två av mästarlagets tongivande spelare har också blivit tränare.

– Det blir speciellt. Kul att se hur jag klarar den situationen, säger Linda Johansson inför söndagens seriepremiär.

Brittiskan om svåra skadan och bröllopsplanerna: ”Drog av alla ligamenten”

Linda Johansson och Anna Hedström får sina elddop som spelande offensiv koordinator respektive dito runningbackcoach när Carlstad Crusaders möter AIK borta i damernas högsta serie, division 1.

– Ska bli kul att testa något nytt, säger Anna Hedström.

Ny är också Henrik Dahl, 49. I alla fall som huvudtränare i Carlstad Crusaders. Han har tidigare haft sysslan i Örebro och var i fjol defensiv koordinator i Crusaders damlag, något han också fortsätter med. Han är utöver det landslagstränare.

– Tycker jätteroligt att spelare från de egna leden tar det steget, säger Dahl om Johansson och Hedström.

– Jag känner att jag är trygg när jag har gruppen bakom mig och de vet att jag är helt grön på det här, säger Linda Johansson, som annars är en riktig trotjänare.

– Hoppas min rutin kan ge oss bra förutsättningar.

41-åringen har upplevt alla fem SM-gulden och hänger i, trots att hon meddelar att hon ska sluta efter snart sagt varje säsong.

– Den här gången har jag ändå känt att jag haft lite sug. Jag har haft totalt break sedan finalen, och det tror jag inte att jag haft någon gång innan.

Hjälp av sambon

Hon tackade nej till EM-matchen borta mot Storbritannien för två veckor sedan, där Anna Hedström var en av tio från Crusaders.

– Det blev ju brakförlust. Men det var nytt lag och ny coachingstab. Vi hade kort tid att spela ihop oss, säger Hedström, 32, som siktar på nästa EM-omgång hemma mot Finland i september. Mästerskapet pågår under två år.

Linda Johansson har en fördel i planeringen inför träning och matcher. Hennes sambo Christian Forsman var tidigare huvudtränare för damlaget och finns fortfarande med i kulisserna, även om han bytt till herrlaget.

– Jag hade nog inte hoppat på den här rollen om jag inte visste att jag kan få hjälp om jag behövde. Han finns där om jag ställer frågor, det blir en trygghet.

Hon ser det som en rolig utmaning.

– Jag kan förhoppningsvis ta nästa steg som spelare också, att kunna läsa vad jag ser på planen och kunna justera och styra anfallet.

Två färre på planen

Serien bestod av nio lag från start 2022, men Limhamn och Stockholm hoppade av direkt. Limhamn är med igen, men inte Stockholm samt att Arlanda och Örebro har lagt ner. AIK och danska Copenhagen Raptors är nya. Copenhagen och norska Vålerenga står dock utanför SM-slutspelet.

Carlstad Crusaders är, liksom i stort sett hela serien, inne i en generationsväxling. Flera av lagen har ont om spelare. Därför blir det niomannaspel i stället för elva den här säsongen.

– Jag vet inte om det blir lättare eller svårare. Vi tappar två linjespelare, säger Linda Johansson.

Henrik Dahl är ny som huvudtränare.
Henrik Dahl är ny som huvudtränare. Foto: Bengt Sundler

Att ärkerivalen Örebro saknas är ett stort avbräck. Laget har spelat SM-final de senaste åtta åren i rad. Det blev guld 2016 och 2017, därefter fem förluster mot Crusaders.

– Det är inte alls bra för damfotbollen att klubben som gått till final inte får ihop lag, säger Henrik Dahl, som fostrats i Crusaders men verkat många år i Örebro.

– Det är ju trist och blir väldigt konstigt, konstaterar Anna Hedström.

Är Crusaders lika bra som förra året?

– Nej, det kan man nog inte säga rakt av i och med att vi tappat såpass bra spelare, säger Dahl och nämner bland andra Amanda Littorin och Jonna Didriksson.

Theresé Helgman ska ha barn och spelar inte i år, men är med som defensiv backcoach.

Istället har Svea Sköld och Wilma Norlin återvänt från Örebro, som också levererat stjärnan Sara Lidner.

– Hon är Sveriges mest kompletta spelare. Kan spela på landslagsnivå nästan oavsett position, i både anfall och försvar. Hon var vald till årets spelare i Sverige förra året.

Landslagsdamen Elin Thimfors är osäker för spel i premiären på grund av skada, annars är truppen komplett, om än liten. Cirka 20 finns att tillgå.

– Det blir en tuff bortamatch, för vi vet absolut inget om dem. Det är en hopslagning av lag och de har inte spelat ihop förut. På papperet är det ett bra lag, säger Linda Johansson om AIK.

Alla är ändå ense om att det är nytt guld som gäller.

– Klart att det är den målsättningen, men vi går alltid in med en ödmjuk inställning, säger Linda Johansson.

Carlstad Crusaders

SM-guld: 2018, 2019, 2020, 2021, 2022.

Placering 2022: Etta i serien och seger över Örebro med 28–0 i finalen på Behrn Arena.

Tränare: Henrik Dahl (ny).

Preliminärt startlag, anfall: Julia Enoxon, OL, Frida Olsson-Granlund, OL, Nathalie Bengtsson, OL, Gaby Knops, WR, Sara Lidner, WR, Greta Munters, WR, Anna Hedström, RB, Selma Lindén, RB, Linda Johansson, QB.

Försvar: Emma Englund, DL, Gaby Knops, DL, Sara Lidner, LB, Chatarina Juhlin, LB, Alma Gustafsson, LB, Hedvig Palocci, DB, Nathalie Bengtsson, DB, Svea Sköld, DB, Selma Lindén, DB.

Premiäromgången: Norrköping Panthers–Limhamn Griffins, Copenhagen Raptors–Västerås Roedeers (29 april), AIK–Carlstad Crusaders, Vålerenga Trolls–Göteborg Marvels (30 april).

Övriga matcher: Crusaders–Västerås 6 maj, Vålerenga–Crusaders 14 maj, Limhamn–Crusaders 20 maj, Crusaders–Norrköping 27 maj, Göteborg–Crusaders 10 juni, Crusaders–Copenhagen 17 juni.

SM-semifinaler: Ettan–fyran, tvåan–trean 2 juli.

Match om bästa utländska lag: Copenhagen–Vålerenga 2 juli.

SM-final: Semifinalvinnare–semifinalvinnare 9 juli.

Blytung EM-premiär för Sverige och Crusadersspelarna: ”Större än oss”Treårsavtal klart – NWT livesänder Crusaders matcher

Artikeltaggar

AIKAmerikansk fotbollAnna HedströmCarlstad CrusadersCarlstad Crusaders damChristian ForsmanLinda JohanssonNorrköpingÖrebroPremiärerSportTräning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.