Hoppa till huvudinnehållet

Crusaders brittiska om bröllop och svåra skadan: ”Drog av alla ligamenten”

Publicerad:
Gaby Knops är tillbaka efter den svåra armbågsskadan och redo för söndagens premiär borta mot AIK. För säkerhets skull har hon ett specialskydd på högerarmen. Foto: Bengt Sundler

Carlstad Crusaders brittiska Gaby Knops har rotat sig här, planerar bröllop och är redo för spel igen efter en mycket svår skada.

– Jag drog av alla ligamenten i armbågen, berättar hon.

De styr både på och utanför planen: ”Kul att testa något nytt”

Den högklassiga linebackern är fit for fight i femfaldiga mästarlaget till söndagens premiär borta mot nykomlingen AIK i division 1 i amerikansk fotboll.

– Nu har jag tränat mycket och är redo att spela.

Gaby Knops är närmast att betrakta som ett nyförvärv den här säsongen. Skadan skedde precis före fjolårets start. Hon missade hela serien. Operationen ägde rum i Karlskoga i maj och var komplicerad. Två specialister kallades in.

– De hittade ett gammalt brott också, från då jag var tio år, som jag inte visste om, berättar 27-åringen.

Ingreppet lyckades. Rehabiliteringen blev emellertid långdragen.

– Jag började träna igen nu i februari, men var på gymmet en vecka efter med armen i gips.

Hon berättar om ett tidigt inhopp.

– Jag spelade en match, som kicker bara, men var tvungen att tackla en person med gipset. Det var dumt.

Nu är skadan helt läkt.

– Det känns bra, men jag vill inte översträcka min robotarm, skojar Gaby Knops och håller upp högerarmen med det stora svarta specialskyddet.

Inte nog med att seriespelet i Sverige gick åt skogen. Hon kunde inte heller spela sommarens VM i Finland med brittiska landslaget.

– Storbritannien tog silver, så jag missade medaljen. Men det är min enda större skada på åtta år. Förr eller senare händer det.

Gaby Knops i seriespelet 2021. Hon missade hela 2022 på grund av armbågsskadan.
Gaby Knops i seriespelet 2021. Hon missade hela 2022 på grund av armbågsskadan. Foto: Joachim Lagercrantz

Gaby Knops var klar för Phoenix Red Tails i USA:s högsta liga WFLA, men coronan förändrade planerna. Serien ställdes in och i stället blev det Carlstad Crusaders, vilket visade sig vara en riktig lyckträff för både klubben och Gaby.

– Jag har varit i Karlstad tre år i sommar. Jag gillar det verkligen, riktigt trevligt.

Språket kämpar hon dock med.

– Jag är så jävla dålig på svenska. Jag kan prata lite eftersom jag jobbar i stan, men det blir mest om öl och mat.

Hon verkar i restaurangbranschen. För en månad sedan bytte hon från barchef på Pitchers till bartender och servitör på Bishop Arms.

– Jag gillar jobbet, det är ett bra sätt att lära känna många människor. Många frågar om matcherna och vill komma och titta.

Hon flyttar precis från Våxnäs och in till centrum.

Det mesta tyder på att Carlstad Crusaders kan räkna med henne ett bra tag framöver. Planen är att bli kvar i Karlstad.

– Jag har uppehållstillstånd till 2025 och förhoppningsvis gifter jag mig nästa år med en svensk person, och då kan jag kanske stanna.

Är det också en fotbollsspelare?

– Nej, hon är för rädd, eller inte lika korkad som jag. Jag tror vi gifter oss i Karlstad eller Arvika. Hennes familjen är från Arvika och har en sommarstuga utanför.

Du verkar ha funnit allt här?

– Ja, jag har haft tur, antar jag.

Hon är optimistisk när det gäller serien.

– Tror den blir bra, men väldigt svårt att veta. Det är många nya lag. Jag tror vi är redo och förhoppningsvis blir det ett nytt SM-guld. Jag är förväntansfull.

Målet är ändå givet för Gaby Knops.

– Guld eller inget!

Preliminärt startlag

Anfall: Julia Enoxon, OL, Frida Olsson-Granlund, OL, Nathalie Bengtsson, OL, Gaby Knops, WR, Sara Lidner, WR, Greta Munters, WR, Anna Hedström, RB, Selma Lindén, RB, Linda Johansson, QB.

Försvar: Emma Englund, DL, Gaby Knops, DL, Sara Lidner, LB, Chatarina Juhlin, LB, Alma Gustafsson, LB, Hedvig Palocci, DB, Nathalie Bengtsson, DB, Svea Sköld, DB, Selma Lindén, DB.

Brittiskan blev förälskad i Karlstad och stannade kvar: "Jag gillar ett lugnare liv"

Artikeltaggar

AIKAmerikansk fotbollArvikaCarlstad CrusadersDivision 1 i amerikansk fotboll för damer 2018Gaby KnopsKarlskogaKarlstadMedaljerPremiärerWFLA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.