Hoppa till huvudinnehållet

Åklagaren om döda kvinnan i frysboxen: ”Är identifierad”

Publicerad:
Den misstänkte mannen har hela tiden sagt att det är hans sambo som legat i frysen sedan 2018. Nu visar dna-analys att det stämmer.
Den misstänkte mannen har hela tiden sagt att det är hans sambo som legat i frysen sedan 2018. Nu visar dna-analys att det stämmer. Foto: Polisen

Kvinnan hittades död i en frysbox i Årjängs kommun.

– Nu har hon identifierats, säger åklagaren Linda Karlsson.

Fyndet gjordes i mitten av mars och en norsk medborgare i 55-årsåldern har sedan dess suttit häktad misstänkt för grovt gravfridsbrott.

Han har erkänt att han med hjälp av en hissanordning lagt kvinnan i frysen.

Polis och åklagare tror att hon legat där sedan september 2018.

Mannen är också skäligen misstänkt för mord men inte häktad för det.

Nästan sedan fyndet gjordes har polis och åklagare utgått från att den döda kvinnan är identisk med den häktade mannens sambo.

Det har han själv sagt.

Men en dna-identifiering har ändå gjorts för att säkra kvinnans identitet.

Den är nu klar och visar att det är som polis och åklagare trott: kvinnan i frysboxen är mannens sambo.

Även hon är norsk medborgare.

Under fredagen kommer Linda Karlsson begära att förlängd åtalstid för den häktade mannen i ytterligare två veckor.

– Eftersom vi behöver ytterligare utredningstid, säger hon.

Den häktade mannen och hans advokat Stefan Liliebäck har motsatt sig ytterligare två veckor i häkte och menar att utredningen borde vara klar inom en vecka.

”Det brott för vilket NN är häktad och som han erkänner är nu utrett i den utsträckning brottets beskaffenhet kräver. Bland annat har förekommit fem polisförhör med NN där han står fast vid sitt erkännande vid samtliga förhör”, skriver advokaten.

Men Linda Karlsson håller inte med:

– Nej, även om en person erkänner så har vi skyldighet att utreda ett brott noggrant. Han kan inte bara dömas på sitt erkännande. Så jag håller inte med advokaten.

Linda Karlsson vill inte säga vad som återstår att utreda om gravfridsbrottet, men hon tror inte att ytterligare två veckors häktning kommer att räcka heller.

Enligt henne är utredningen om gravfridsbrottet omfattande.

När den är klar ska den skickas på så kallad slutdelgivning till den misstänkte och hans advokat för eventuella kompletteringar.

Linda Karlsson tror därför att det kommer att dröja lång tid innan åtal kan komma att väckas.

Den misstänkte mannen sitter just nu på rättspsykiatrisk undersökningsenhet där han genomgår en omfattande undersökning som ska fastställa om han led av en allvarlig psykisk störning när han begick gravfridsbrottet.

Den skulle ha varit klar den 10 maj, men nu begär också Rättsmedicinalverket mer tid eftersom de ännu inte fått tillgång till alla handlingar de behöver.

Sambon ska ha firats ner i frysen med hissMisstänkta frysmordet: Åklagaren vill att mannen psykundersöksMisstänkte mördaren: Jag förde samtal med sambon när hon låg i frysenMisstänkta frysmordet: Advokatens tuffa utspel mot åklagaren: ”Rättsvidrigt”Döda kvinnan i frysen obducerad – mordmisstanke fortfarande lågNWT Krim: ”Misstänkta frysmordet är unikt i nordiska sammanhang”Misstänkte mördaren höll sig borta från grannarna: "Det har känts obehagligt"Grannarna skakade efter frysmordet: ”Helt sjukt – tror inte att det är sant”

Artikeltaggar

ÅklagareÅrjängs kommunÅtalBrottBrott, lag och rättFrysbox-falletGravfridsbrottLinda KarlssonStefan Liliebäck

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.