Hoppa till huvudinnehållet

Vårsalongen mönstrar kraften i konsten – ”Själen dör om man inte får hålla på”

Publicerad:
Värmlands konstförenings vårsalong öppnas på lördag, den 29 april och hålls på Museet Kvarnen i Filipstad. Nils Johannesson är en av utställarna, men också en av de aktiva i föreningen som driver museet.
Värmlands konstförenings vårsalong öppnas på lördag, den 29 april och hålls på Museet Kvarnen i Filipstad. Nils Johannesson är en av utställarna, men också en av de aktiva i föreningen som driver museet. Foto: Lena Richardson

– Konsten lever. Det står inte still och det är det vi vill visa, säger Elsa Hallbäck.

Hon har just slutfört uppdraget att hänga Värmlands konstförenings välblandade vårsalong och ser ett starkt konstliv framför sig.

På lördag är det vernissage – i Filipstad.

I år drar den traditionella vårsalongen österut i länet och gästar Filipstad, där den blir god granne med Ferlinmuseet på Museet Kvarnen.

Drygt 40 konstverk samlas på vårens salong och många olika konstnärskap och tekniker är representerade.

– Vi har en vital konstscen som står sig bra. Här finns många roliga och intressanta uttryck och det går framåt, säger Elsa Hallbäck i konstföreningen.

Salongen har ett skulpturtorg i mitten av utställningen. Ett av Kristin Andreassons verk, ses här genom ett av Nils Johannesson. ”Eftersom det är lite färre väggar, satsar vi mycket på skulpturer och det är ju också många som jobbar med det”, säger Elsa Hallbäck.
Salongen har ett skulpturtorg i mitten av utställningen. Ett av Kristin Andreassons verk, ses här genom ett av Nils Johannesson. ”Eftersom det är lite färre väggar, satsar vi mycket på skulpturer och det är ju också många som jobbar med det”, säger Elsa Hallbäck. Foto: Lena Richardson

– Det är en fin blandning, tycker också Nils Johannesson, Filipstadsbo och en av de utställande konstnärerna.

– Nutidskonsten tycker jag är representerad här. Här finns skulpturer, akvareller, oljemålningar, textil och kritor och det är många unga med, säger han.

Vårmönstring pågår

Vårsalongen är med andra ord ett bra tillfälle att kolla hur den regionala samtidskonsten mår.

– Det är ju en mönstring, där man tittar på nya konstnärer och ny konst, tycker Elsa Hallbäck.

Nils Johannesson är konstnär och är även aktiv i föreningen som driver museiverksamheten på Kvarnen.
Nils Johannesson är konstnär och är även aktiv i föreningen som driver museiverksamheten på Kvarnen. Foto: Lena Richardson

Mönstringen faller ut i ett väl godkänt, tycker hon. Värmländska samtidskonsten är på G.

– Att ha en salong visar att konsten lever. Man ser att det hela tiden går framåt och det kommer nya namn hela tiden. Det står inte still och det är det vi vill visa, säger Elsa Hallbäck. Det är fantastiskt att det i det här lilla länet kommer fram så många och att de är så duktiga.

Giselle Reijers skulptur Djurkarusellen är skapad i papier maché.
Giselle Reijers skulptur Djurkarusellen är skapad i papier maché. Foto: Lena Richardson

– Framför allt tycker jag det är roligt att så många håller på. Att det är så många som söker sig till konsten och får ett utlopp – för dem dör själen, om man inte får hålla på, säger Nils Johannesson.

”Ska inte slå ihjäl varandra”

Elsa Hallbäck har svarat för hängningen med god hjälp av Nils Johannesson. Det är många olika uttryck som ska samsas, men hon tycker att man ser strukturen ganska snabbt, när konstverken väl ställs ut längs väggarna.

– Man får försöka hitta dem som talar med varandra och inte slår ihjäl varandra, säger hon.

Linda Jurmu från Karlskoga är en av Värmlands konstnärsförbunds nyaste medlemmar.
Linda Jurmu från Karlskoga är en av Värmlands konstnärsförbunds nyaste medlemmar. Foto: Lena Richardson

Vilka verk som ska visas väljer konstnärerna själva, men urvalet av konstnärer gör Värmlands konstförenings styrelse. De väljer bland medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund.

– Vi plockar ut dem som är nya och dem som inte varit med på länge, så några har aldrig varit med förut och för några var det länge sen, säger Elsa Hallbäck.

Nya att vara stolta över

Alla fem som valdes in i förbundet 2022 är med på 2023 års vårsalong: Birgitta Alm, Erik Hjorth, Linda Jurmu, Marie Levin och Mark van den Heuvel.

Mark van den Heuvel gör fotokonst som utmanar ögat. Han är en av de nya medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund.
Mark van den Heuvel gör fotokonst som utmanar ögat. Han är en av de nya medlemmarna i Värmlands konstnärsförbund. Foto: Lena Richardson

En del av nykomlingarna i Värmlandskonsten har rötterna i Värmland, andra är inflyttade.

– Det kan vi vara stolta över, att vi har den dragningskraften, säger Elsa Hallbäck.

– Det är en stor tillgång och vi får ett samhälle som är mer spännande, när vi har dem i samhället, säger hon.

Årets affischkonstnär

Elsa Hallbäck lyfter också fram en som inte precis är ny, men väl har slagit in på ett nytt spår. Det är vårsalongens affischkonstnär, Siw Björkdahl-Jonsson från Kristinehamn, som prövar en ny, färgstarkare linje i sitt konstnärskap.

Siw Björkdahl-Jonsson, Kristinehamn, har gjort målningen ”Handbukett med insekt”, som är årets affischkonstverk för vårsalongen.
Siw Björkdahl-Jonsson, Kristinehamn, har gjort målningen ”Handbukett med insekt”, som är årets affischkonstverk för vårsalongen. Foto: Lena Richardson

– Jag tycker hon är intressant och hon har hittat ett spår som är hennes eget, säger Elsa Hallbäck.

Filipstadspremiär

Enligt samstämmiga uppgifter är det allra första gången vårsalongen gästar just Filipstad. Nils Johannesson och Elsa Hallbäck hoppas förstås att konstpublik från hela länet ska hitta ut på en vårutflykt.

I förgrunden ses en stor målning av Erik Hjorth. I bakgrunden Kristin Andreassons skulptur och en målning av Marie Levin.
I förgrunden ses en stor målning av Erik Hjorth. I bakgrunden Kristin Andreassons skulptur och en målning av Marie Levin. Foto: Lena Richardson

– Det är alltid längre från Karlstad än tvärtom, när vi har utställningar på andra ställen än Karlstad, men jag ska göra mitt bästa för att sprida budskapet, lovar Elsa Hallbäck.

Nils Johannesson gör skulpturer av stål.
Nils Johannesson gör skulpturer av stål. Foto: Lena Richardson
Utställningsfakta

Vårsalongen 2023

Värmlands konstförenings vårsalong har vernissage på lördag den 29 april och visas sedan till den 28 maj, tisdagar till söndagar.

Plats: Museet Kvarnen, vid Kvarntorget i Filipstad.

Medverkande konstnärer:

Birgitta Alm, Karlstad

Kristin Andreasson, Karlstad

Helena Bengtsson, Karlstad

Siw Björkdahl-Jonsson, Kristinehamn

Christina Brattsand Carlsson, Kristinehamn

Henric Ernston, Gunnita Högbacka

Tova Fransson, Hägersten

Ellinor Henriksson, Östmark

Lennart Gybrant, Filipstad

Mark van den Heuvel, Gräsmark

Erik Hjorth, Skoghall

Margareta Jansson, Karlstad

Nils Johannesson, Filipstad

Linda Jurmu, Karlskoga

Marie Levin, Töcksfors

Morten Lid, Karlstad

Maria Oom, Leksand

Giselle Reijers, Ransäter

Margareta Säfström, Karlstad

Kerstin Wessberg, Karlstad

Anna Örtemo, Lövestad

Artikeltaggar

Elsa HallbäckFilipstadGallerierKarlstadKonstKvarnenMuseet Kvarnen galleriNils JohannessonNöje/KulturUtställningarVärmlands konstföreningVärmlands konstnärsförbundVärmlands länVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.