Hoppa till huvudinnehållet

Hudförändring togs bort efter ett halvår – var cancer

Publicerad:
När patientens hudförändring togs bort efter närmare ett halvår visade det sig vara den allvarligaste formen av hudcancer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
När patientens hudförändring togs bort efter närmare ett halvår visade det sig vara den allvarligaste formen av hudcancer. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Björn Larsson Ask/TT

Patienten hade fått en hudförändring och tog kontakt med vården.

Efter närmare ett halvår togs förändringen bort och visade sig vara cancer.

Region Värmland har lex Maria-anmält händelsen.

I slutet av mars i fjol tog en patient kontakt med en vårdcentral i Karlstadstrakten efter att ha upptäckt ett nytt, oregelbundet födelsemärke. Patienten fick besked att hen skulle få komma på prickmottagning, men i juli hörde patienten av sig igen och undrade när besöket skulle bli av. Patienten rekommenderades att ta kontakt med regionens digitala vårdcentral, vilket hen gjorde.

Läkaren där nöjde sig med att patienten skulle kallas till sin ordinarie vårdcentral.

I september togs hudförändringen bort och visade sig vara melanom, som är den allvarligaste formen av hudcancer. Patienten fick en remiss till hudsjukvården, genomgick ytterligare ett ingrepp och följs nu upp.

Det inträffade har lett till att både diagnos, vård och behandling har fördröjts och Region Värmland har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, enligt lex Maria.

Artikeltaggar

CancerIvoLex MariaOmsorgRegion VärmlandVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.