Hoppa till huvudinnehållet

Populär bondgård växer – med bland annat en ny lekplats

Publicerad:
Monika Bubholz (MP) och Robert Halvarsson (MP) fick till ett riktigt snyggt spadtag på 4H-gården tillsammans med gårdsföreståndare Maud Jakobsen under onsdagseftermiddagen. Foto: Karlstads kommun

Karlstads stadsbondgård 4H-gården ska rustas upp. Lokalerna ska uppdateras, en modern tillbyggnad och en helt ny lekplats ska byggas.

Under onsdagen var verksamhet och politiker på plats för att ta ett första spadtag.

Inom projektet ingår att 4H-gårdens befintliga servicebyggnad och stall ska byggas om och fristående småstall och komplementbyggnader ska byggas till.

– Det är väldigt kul att projektet är igång, det kommer att bli en bättre och trevligare boendemiljö för djuren, anpassad efter jordbruksverkets och Länsstyrelsens krav. En mycket efterlängtad upprustning till moderna och förbättrade lokaler blir ett lyft för både personal och besökare, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Halvarsson (MP), i ett pressmeddelande.

Huvudbyggnaden kommer byggas ut för att skapa större ytor för verksamheten. Personalutrymmen kommer att moderniseras, tillgänglighetsanpassas och byggas ut. Det blir nya omklädningsrum, kafeteria, ny samlingslokal, toaletter och kontor. Projektet ska också förbättra hanteringen av gödsel, foder och annat.

Under ombyggnationen kommer ridskoleverksamheten fortsätta i tillfälliga paviljonger och tillfälliga stall. Övrig verksamhet kommer att vara tillfälligt pausad och de flesta djuren kommer vara bortresta, inackorderade på gårdar eller hemma hos privatpersoner.

Bild på 4H-gården efter ombyggnationen.
Bild på 4H-gården efter ombyggnationen. Foto: Karlstads kommun

Lekplats enligt medborgarnas önskemål

Även en ny lekplats, ett önskemål som kom in via ett medborgarförslag, ska byggas i anslutning till huvudbyggnaden.

– Det känns jättebra att vi kan tillgodose Karlstadsbornas önskemål om lekplats i området inom det här projektet och att den placeras i den här miljön, i anslutning till djur och natur, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP), i ett pressmeddelande.

Beslutet om en om- och tillbyggnation togs 2021 och projektet beräknas vara klart i december i år. Budgeten är 22 miljoner kronor.

4H-gården...

...har funnits på Gräsdalen i Karlstad sedan 1984. Gården är ett populärt besöksmål för barn, föräldrar och andra djurintresserade och föreningen erbjuder allt från ridskola till barnkalas och studiebesök.

Artikeltaggar

4H-gårdenDjurGräsdalenKarlstadKulturMedborgarförslagMiljöpartietMonika BubholzNöje/KulturRobert HalvarssonTeknikTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.