Hoppa till huvudinnehållet

Missbrukande sjuksköterska tog patienternas mediciner – slipper fängelse

Publicerad:
Några av de tabletter som beslagtogs när polisen slog till mot sjuksköterskans hem.
Några av de tabletter som beslagtogs när polisen slog till mot sjuksköterskans hem. Foto: Polisen

Hon avskedades när det stod klart att hon missbrukat patienternas narkotikaklassade mediciner.

Nu har sjuksköterskan fått sin dom.

Hon slipper fängelse – med minsta möjliga marginal.

Både rättens ordförande och en nämndeman ville döma sjuksköterskan till sex månaders fängelse. Men då röstningen blev oavgjord – och domstolens princip i sådana fall är att gå på det lindrigare straffet – blir det i stället skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst.

För drygt två år sedan kunde NWT avslöja att en värmländsk kommunsjuksköterska var under utredning för att ha stulit enorma mängder narkotikaklassade mediciner.

En intern genomgång som kommunen hade gjort visade att bland annat över 15 000 tabletter var försvunna.

Vid tidpunkten var sjuksköterskan redan avskedad. Den processen hade startat med att kollegor slagit larm om att hon gjort allvarliga fel i arbetet och att hon verkade frånvarande.

Vägrade drogtest

När det uppstod misstankar om att hon hade ett missbruk krävde arbetsgivaren att hon skulle drogtestas – men hon vägrade.

Långt in i utredningen fanns misstankar om att sjuksköterskan både låtit patienter betala för hennes missbruk och att hon, med anledning av de stora mängderna, sålde narkotika.

Men något sådant gick aldrig att bevisa.

Det hon senare åtalades för var innehav av de omkring tusen narkotikaklassade tabletter och ampuller som polisen hittade i hennes hem vid en husrannsakan.

De kom visserligen från kommunen – men var i huvudsak kasserade mediciner, som skulle lämnas in för destruktion.

Medgav missbruk

När rättegången hölls nyligen medgav sjuksköterskan att hon visserligen har missbrukat kasserade mediciner, men det var inte syftet med de beslagtagna tabletterna.

– Jag hade haft en jättejobbig period i mitt liv och precis blivit avstängd från jobbet, så jag orkade inte åka till apoteket med medicinerna men meningen var att de skulle lämnas dit, sa hon då.

Värmlands tingsrätt anser dock att hon är motbevisad och att hon visste att agerandet var brottsligt.

Kvinnan döms mot sitt nekande för narkotikabrott.

I samband med att hennes missbruk uppdagades anmäldes hon också till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som efter utredning beslutade att hon skulle få behålla sjuksköterskelegitimation.

Hon jobbar fortfarande som sjuksköterska, men inte i Värmland. Under rättegången berättade hon att hon fått hjälp och har lämnat missbruket.

Sjuksköterskan tog patienternas medicin – misstänks för narkotikabrottAvskedad sjuksköterska åtalas för narkotikabrottNWT avslöjar: Avskedad sjuksköterska misstänkt för 50 narkotikabrott

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarFängelseIvoMedicinNarkotikabrottSamhällstjänstVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.