Hoppa till huvudinnehållet

Hästar kan behöva avlivas – omhändertas efter matslarvet: ”Absolut nödvändigt”

Publicerad:
Färskt hö eller regelbunden matning var i en månads tid uteblivet för de hästar som nu omhändertas. Länsstyrelsen öppnar i sitt beslut upp för att de kan behöva avlivas. Genrebild.
Färskt hö eller regelbunden matning var i en månads tid uteblivet för de hästar som nu omhändertas. Länsstyrelsen öppnar i sitt beslut upp för att de kan behöva avlivas. Genrebild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Två hästar omhändertas omedelbart från en ägare i västra Värmland, beslutar Länsstyrelsen.

Efter att de inte matats ordentligt på en månads tid kan de behöva avlivas.

– Alla måste kunna få göra misstag, har hästägaren sagt.

Efter inkomna anmälningar runt hästhållningen genomförde häromveckan Länsstyrelsen en djurskyddskontroll på den västvärmländska gården.

Det skulle visa sig att anmälarnas farhågor besannades.

Vid kontrollen visade det sig att två hästar, som gick lösa på gården, var undernärda. En av hästarna var ”under normalhull” och den andra ”mycket under normalhull”, skriver Länsstyrelsen i beslutet.

Ett beslut som innebär att de båda hästarna alltså omedelbart omhändertas från sin ägare och platsen.

Revbenen på de båda hästarna ska ha både synts och känts tydligt. Hästarnas hovar var också i behov av vård och en häst hade tappat två skor, skriver Länsstyrelsen i beslutet.

Åt fjolårsgräs ur snön

I drygt en månads tid ska hästarna också gått utan hö och bortsett från knappa mängder foder endast ätit ”fjolårsgräs som kommit upp under snön”, enligt beslutet.

Hästägaren har uppgett att hen ”mått dåligt” och därför inte tagit hand om sina djur.

– Alla måste kunna få göra misstag utan att behöva bli av med sina djur, sa hästägaren.

”Med hänvisning till vad som framkommit i ärendet bedömde Länsstyrelsen att dina hästar var utsatt för ett lidande”, skriver myndigheten efter kontrollen på gården.

”Länsstyrelsen bedömde därför att var motiverat och absolut nödvändigt ur djurskyddssynpunkt att besluta om omhändertagande av hästarna”.

Länsstyrelsen kommer att ta ställning till huruvida hästarna ska säljas, överlåtas eller om de tvingas avlivas.

Artikeltaggar

AnmälningarBeslutBrott, lag och rättDjurDjur och naturLänsstyrelsen i Värmlands länVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.