Hoppa till huvudinnehållet

Föräldrar misstänks ha torterat Siri, 5 – nu har de häktats

Publicerad:
Då femåriga Siri hade svåra skador på kroppen. Mamman och styvpappan åtalades för synnerligen grov misshandel, men mamman förklarade att Siri trillat nedför den här trappan.
Då femåriga Siri hade svåra skador på kroppen. Mamman och styvpappan åtalades för synnerligen grov misshandel, men mamman förklarade att Siri trillat nedför den här trappan. Foto: Polisen

Siri, 5, hade tortyrliknande skador på kroppen. När föräldrarna skulle ställas inför rätta dök de inte upp.

Nu har de häktats och kommer att gripas så fort de lämnar Iran där de håller sig gömda.

Det var 2016 som läkare slog larm efter att ha behandlat den då femåriga flickan som NWT kallat för Siri för tortyrliknande skador.

Sedan dess har hon permanent bott i familjehem.

Samtidigt polisutreddes hennes mamma och styvpappa misstänkta för synnerligen grov misshandel.

De åtalades 2020.

Bränd med plattång

Föräldrarna nekar till brott men enligt åklagaren Per Svensson hade Siri bland annat bränts med cigarett-tändare och plattång.

Under polisutredningen hann föräldrarna fly till Iran.

På onsdagen var det rättegång och som NWT tidigare berättat trodde varken föräldrarnas advokater eller åklagaren att de skulle dyka upp.

Yrkade på häktning

Det gjorde de inte heller och tingsrätten beslutade att rättegången mot dem skulle ställas in.

Samtidigt krävde åklagaren Per Svensson att föräldrarna skulle häktas i sin utevaro.

På så sätt hoppades han kunna få hjälp av utländska myndigheter att gripa föräldrarna och få dem utlämnade till Sverige för att till slut kunna ställa dem inför rätta.

Har häktats

Föräldrarnas advokater motsatte sig häktning. De menade att föräldrarna inte ens visste att de var åtalade – än mindre kallade till rättegång.

Men nu har tingsrätten beslutat att häkta föräldrarna:

– Det var mitt andrahandsyrkande, att de skulle häktas eftersom det finns flyktfara, som de biföll. Och det är ju bra att tingsrätten också anser att föräldrarna håller sig undan, säger åklagaren Per Svensson.

”Kommer att gripas”

Rent praktiskt betyder tingsrättens häktningsbeslut inte så mycket så länge föräldrarna stannar i Iran.

Det finns nämligen inget utlämningsavtal mellan Sverige och Iran.

– Men så fort de lämnar Iran kommer de att gripas, säger Per Svensson.

Fotnot: I den första versionen av artikeln stod det att tingsrätten sa nej till åklagarens häktningsyrkande. Det stämmer – också. Domstolen sa nämligen nej till åklagarens förstahandsyrkande om att häkta föräldrarna för att de inte dök upp till rättegången. Tingsrätten tyckte inte de kunde häktas för det eftersom de inte blivit delgivna någon kallelse.

Artikeltaggar

ÅklagareÅtalBrott, lag och rättIranMisshandelPer SvenssonRättegångar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.