Hoppa till huvudinnehållet

E-cigglarmet från polisen: ”Problem vi har på varje skola i Karlstad”

Publicerad:
Tia Färnström Jylhä, brottsförebyggande samordnare hos områdespolisen i Karlstad. Foto: Fredrik Karlsson

Vape – elektroniska cigaretter – blir allt mer populärt och marknaden kan likställas med narkotikahanteringen.

– Det är helt klart det största bekymret vi har just nu och ett problem vi har på varje skola i Karlstad, säger polisen Tia Färnström Jylhä.

Nu kan en ny drog med godissmak vara på väg in i Värmland, som riktar sig mot barn och ungdomar.

En ny halvsyntetisk variant av cannabis, HHC, säljs nu i svenska butiker och marknadsförs som godis. Det är särskilt riktat mot barn och unga, rapporterar TV4-nyheterna.

Den nya drogen har blivit populär, särskilt i form av elektroniska cigaretter, även kända som vapes. Drogen har smaker av banan, cola och sockervadd, just för att locka yngre människor.

I Sverige är produkten fortfarande laglig eftersom myndigheterna ännu inte har klassificerat den som narkotika. Trots att drogen nu säljs i vissa delar av landet har det ännu inte rapporterats om några problem i Värmland i allmänhet eller Karlstad i synnerhet.

– Vi har inte haft något fall än. Men med det sagt så betyder det inte att drogen inte är här. Vi har en jättebra samverkan med skolorna i Karlstad och har en daglig kontakt, så ifall det skulle komma in så skulle vi få reda på det ganska fort, säger Tia Färnström Jylhä, brottsförebyggande samordnare hos områdespolisen i Karlstad.

Vill se förändrad lagstiftning

Hittills i år har tullen beslagtagit 29 försändelser av drogen HHC, vilket är en betydande ökning jämfört med förra årets tio beslag, enligt TV4-nyheterna.

Denna utveckling oroar svenska myndigheter som vill stoppa spridningen av drogen.

Folkhälsomyndigheten utreder för närvarande möjligheten att klassa drogen som narkotika då både Polen och Finland redan har förbjudit den kemiska substansen.

– Det borde bara vara en tidsfråga. Jag skulle gärna vilja se en förändrad lagstiftning kring vejpen överlag, så att vi kan rikta in oss på att bekämpa langning på samma sätt som med alkohol. Det är en illegal marknad, säger Tia Färnström Jylhä.

Vape blir allt större problem.
Vape blir allt större problem. Foto: Robert F. Bukaty

Marknaden likställs med narkotikahantering

Tia Färnström Jylhä berättar att det är viktigt att synliggöra problematiken kring vapes då det finns en stor marknad som hanteras av barn och ungdomar.

Marknaden kan likställas med narkotikahanteringen där det finns någon som säljer, någon som levererar och man kan bestämma sin egen prissättning.

– Det är stora pengar i omlopp. Säljer du en vape får du 100 kronor. Säljer du 20 på en dag så blir det mycket pengar för en 14-åring. Det går hand i hand med att köpa dyra märkeskläder som är en del av vejpandet

Hur stort problem skulle du säga att det är kring vape?

– Det är helt klart det största bekymret vi har just nu. Det är ett problem vi har på varje skola i Karlstad. De flesta har ett ganska liberalt synsätt kring vape och det finns en nyfikenhet hos väldigt unga elever. Att en 12, 13 eller 14-åring vejpar på rasterna är inga konstigheter alls.

Hur ser ert arbete ut kring det här?

– Vi jobbar aktivt med socialtjänsten kring orosbilden om att barn och ungdomar använder dessa e-cigaretter. Vi jobbar även med att förebygga det med att ha en tydlig kommunikation och ge information till vårdnadshavare eftersom att det är deras ansvar att ha koll på vad deras barn har i sin vape, säger Tia Färnström Jylhä och fortsätter:

– Där blir det också ett problem där många kan få ett synsätt att det inte gör så mycket att en 14-åring röker vape och att det är helt ofarligt. Det hade kanske inte varit lika acceptabelt ifall barn och ungdomar rökte cigaretter. En vape är sällan nikotinfri.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDrogerFolkhälsomyndighetenKarlstadNarkotikaOroligheterSkolorVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.