Hoppa till huvudinnehållet

De vill flytta världsunika uppfinningen: ”Skulle stärka självkänslan”

Publicerad:
Den unika pappersmassakokaren vid Dalslands kanal i Billingsfors tillhörde Gustavsfors fabriker men flyttades när Billingsforsfabriken köpte upp och la ner Gustavsforsfabriken på 1940-talet.
Den unika pappersmassakokaren vid Dalslands kanal i Billingsfors tillhörde Gustavsfors fabriker men flyttades när Billingsforsfabriken köpte upp och la ner Gustavsforsfabriken på 1940-talet. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det står en unik och antik massakokare vid kanalen i Billingsfors. Kokaren användes vid Gustavsfors pappersmassafabrik.

Nu tycker ideella krafter i Gustavsfors bruksmuseum det är dags att den kommer tillbaka till sin ursprungsplats.

– Vi vill frakta tillbaka massakokaren till Gustavsfors och ställa upp den där, säger Nils Andrée, ordförande i intresseföreningen Gustavsfors bruksmuseum.

Det fanns sex massakokare i Gustavsforsfabriken och de skulle egentligen skrotas när fabriken köptes upp och lades ner av Billingsforsfabriken. Men en av dem bevarades och flyttades till kanalpiren i Billingsfors 1945.

– En teori vi har är att den tidigare driftsingenjören vid Gustavsforsfabriken, Bernt Lindqvist, som då var kanaldirektör såg till att den fraktades dit, säger Nils Andrée, ordförande i intresseföreningen Gustavsfors bruksmuseum.

Styrelsen Gustavsfors bruksmuseum, Nils Andrée, Bo Malm, Magnus Bergseth och Margareta Hallin.
Styrelsen Gustavsfors bruksmuseum, Nils Andrée, Bo Malm, Magnus Bergseth och Margareta Hallin. Foto: Britt-Marie Erlandsson

”Vi vill lyfta fram Dalsland”

I Gustavsfors har man länge velat ha tillbaka massakokaren som är den enda i sitt slag. För tio till 15 år sedan skrev Optimistkommittén ett brev till Billingsforsbrukets ägare Ahlström-Munksjö, men fick då nej. Föreningen Gustavsfors bruksmuseum har skrivit två gånger till samma mottagare.

– Vi skrev ett brev för två år sedan och förra året men vi har inte fått något svar. Vi vill lyfta fram Dalsland som ledande inom massatillverkningen. Att få hit massakokaren skulle också stärka självkänslan för Gustavsfors, säger Nils Andrée och Bo Malm inflikar:

– Politikerna är överens om att utveckla de olika orterna och då är det klokt att satsa på besöksnäringen i Gustavsfors.

Positiva

Bengtsfors kommun är positiva och vill upplåta mark till sevärdheten men var den skulle placeras är inte klart. Ättlingarna till bruksägaren Johan Ekman har lovat att bidra med 50 000 kronor till flytten genom företaget Ekman & co.

Även platschefen på Ahlström-Munksjö, Jonas Lindqvist, tycker att det är ett bra initiativ.

– Jag ser positivt på det. Det är kul att de vill bevara historien men jag vill rådgöra med flera personer först, säger han.

Massakokaren som Johan Ekman hade när han laborerade finns att se i Gustavsfors bruksmuseum.
Massakokaren som Johan Ekman hade när han laborerade finns att se i Gustavsfors bruksmuseum. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Det är i år 150 år sedan Johan Ekman började utveckla sulfatmetoden för att tillverka pappersmassa i Gustavsfors. Intresseföreningen tycker att en flytt av kokaren hade varit ett passande sätt att fira jubileet.

Med Johan Ekman i spetsen experimenterades det i flera år att få fram en metod att tillverka pappersmassa. Till slut fick de fram den metod som kom att bli världsledande. Företaget kom att få en rad medaljer och utmärkelser runt om i världen för papperet från massan. Kokaren som Ekman använde när han laborerade kan beskådas i Gustavsfors bruksmuseum.

Tillverkningen i Gustavsfors pågick mellan 1877 och 1944.

Inne i bruksmuseet kan man läsa om sulfatmassatillverkningen i Gustavsfors och där finns bild på den unika kokaren.
Inne i bruksmuseet kan man läsa om sulfatmassatillverkningen i Gustavsfors och där finns bild på den unika kokaren. Foto: Britt-Marie Erlandsson

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBesöksnäringBillingsforsEkonomiGustavsforsKattis AhlströmMunksjöNils AndréeRexcellStyrelserTillverkningUtmärkelser

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.