Carita Åkerström från Ekshärad blev 67 år. Hon åkte med ambulans till Torsby sjukhus med intensiva ryggsmärtor en torsdag i december. På söndagen samma vecka gick hon bort i septisk chock. Försent konstaterades att hon hade urinvägsinfektion som lett till blodförgiftning.
Hennes man Peter Åkerström är djupt kritisk till Torsby sjukhus.
– Det dröjde över ett och ett halvt dygn från det hon först sökte vård tills hon röntgades och fick antibiotikabehandling. Hade hon fått adekvat vård hade det inte behövt sluta så här.
NWT berättade nyligen att Region Värmland gjort en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Detta efter att en cancerpatient med ryggsmärtor skickats hem från Torsby sjukhus. Patienten kom tillbaka samma dygn och då visade det sig att patienten hade urinvägsinfektion och blockerade urinvägar. Patienten avled senare på Iva.
Caritas historia
Patienten var Carita Åkerström – en älskad fru, mamma och farmor. Nu väljer hennes man Peter Åkerström, som många känner till som grundare av partiet Oberoende realister och tidigare polischef, att berätta Caritas historia.
– Hon kan inte själv berätta någonting och jag känner att det är min uppgift att ta tillvara hennes intressen, säger han.
Peter och Carita blev ett par redan som 16-åringar när de gick i skolan i Ekshärad. Det gemensamma intresset för idrott förde dem samman. Carita kom att jobba som barnskötare inom förskolan.
36 år gammal fick hon cancer.
– Det har varit strålning och cellgifter i Karlstad. Det var en cancer som inte gick att bota, men man kunde bromsa den.
Carita var lätt att tycka om som person.
– Hon var omtänksam och väldigt rak, men rättvis. Hon tyckte om att jobba med barn.
42 år fick de som gifta. Allt förändrades torsdagen den 1 december förra året.
Intensiva smärtor
– Carita klagade över intensiva smärtor i ryggen. Vi ringde efter ambulans. Vi begärde att hon skulle få åka till CSK, men de sa att det var kaos i Karlstad, att det var folk i korridorer och att det inte gick att komma in på någon avdelning, så det blev Torsby. Hon gick med på det för hon hade inget val egentligen, säger Peter.
Han och Carita hade negativa erfarenheter av vård vid Torsby sjukhus och det var därför de begärt att Carita skulle få åka till CSK.
Carita fick smärtlindring i ambulansen. Hon fick fortsatt smärtlindring på Torsby sjukhus och fick vara kvar över natten. Vid lunchtid på fredag var Carita tillbaka i hemmet i Ekshärad igen. Peter blev förvånad.
Fick smärtlindring
– Smärtorna hade minskat efter all smärtlindring, så hon kände sig hyfsad i ryggen. I min värld är det mycket märkligt att man bara tar till smärtlindring och inte tar reda på orsaken när det kommer in en patient med väldiga ryggsmärtor, säger han.
När smärtlindringen gick ur kroppen på fredagskvällen kom de intensiva smärtorna tillbaka. Så det blev en ny ambulansfärd till Torsby.
När Peter skulle hälsa på henne på lördagen fick han veta att hon var flyttad till Iva.
Personalen berättade för Peter att Carita drabbats av hög feber under morgonen och då röntgats. Man fann då att hon hade urinvägsinfektion som lett till blockerade urinvägar. Peter tror att det också var då man upptäckte att hon hade sepsis (blodförgiftning) och satte in antibiotika.
Opererades akut
Carita fördes i ambulans till CSK efter lunchtid på lördag där hon akutopererades.
– De opererade en förbi-passage till ena njuren, för de var rädda att njuren skulle sprängas, eftersom det var tätt, säger Peter.
Operationen gick bra. Men på söndagen fick Peter ett oroande samtal från sin dotter som besökte mamma Carita på söndagen. Hon berättade att läkaren sagt att alla anhöriga skulle komma ner direkt.
Men när Peter kom ner till CSK fick han ändå en smula hopp.
– Läkaren sa att läget var kritiskt, men att de ändå hade en förhoppning om att det skulle gå bra.
Men under kvällen blev Carita allt sämre och blodtrycket sjönk. Strax efter klockan 20 gick Carita bort.
– Hon bara försvann de sista minuterna. Det var som ett ljus som slocknade, säger han.
”Fruktansvärda konsekvenser”
För Peter som förlorat sin andra hälft är tillvaron inte densamma.
– Att det skulle sluta så här, 67 år är ingen ålder. Hade vården fungerat hade det blivit ett annat resultat. Jag är medveten om att alla kan göra felbedömningar, men det blir ju så fruktansvärda konsekvenser när man inte tar saker och ting på allvar, det handlar om människoliv.
Han har sedan dess funderat över hur det kunde gå fel i vården.
– Inkompetens kan vara en del, men det känns också som någon form av låt gå-inställning eller missriktad spariver. Här känns det bara som de har chansat när de skickade hem henne.
Valde CSK
För någon månad sedan drabbades Peter själv av hälsoproblem, han valde bort Torsby sjukhus.
– Jag tog bilen och åkte till Karlstad och blev jättebra emottagen och fick jättebra vård och var kvar i två dygn. Kan jag påverka själv kommer jag inte välja Torsby som vårdgivare. Det är trevlig personal i Torsby, men det är inte därför man söker sig till ett sjukhus, man vill ju ha adekvat vård, det är ju det, det handlar om.
Nu väntar han på Ivos beslut.
– Jag vet ju inte vad Ivo kommer fram till. Men jag kan bara konstatera att det drabbade Carita och det drabbade familjen och det känns bedrövligt att man kan misstänka att det här har skötts på ett inkompetent sätt, säger Peter.
NWT har sökt Britt-Louise Frykman, sjukhuschef på Torsby sjukhus för en kommentar.
Cancerpatient avled efter obehandlad urinvägsinfektion