Hoppa till huvudinnehållet

Tystnad efter Ribbenvik-kritik

Publicerad:
Ribbenvik ger rimligheten en sista chans. Foto: Jessica Gow/TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Migrationsverket vill ändra det regelverk som resulterat i att över 300 utlänningar som Säkerhetspolisen klassat som säkerhetshot har full tillgång till den svenska välfärden. Detta enligt avgående generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Ribbenvik berättar att de personer som har ett utvisningsbeslut som inte kan verkställas, på grund av till exempel krig i hemlandet, enligt gällande lagstiftning erhåller samma förmåner som de med reella skyddsbehov och beslut om uppehållstillstånd. "Det är stötande att detta pågår år efter år", säger han till TT.

Grunden till beslutet att dessa personer skall utvisas kan vara att de klassats som hot mot Sverige säkerhet på grund av kopplingar till internationell terrorism. Det kan också vara att personen i fråga inte får asyl för att denne misstänks för brott mot folkrätten eller andra krigsbrott. Med andra ord finns det fog för kritik mot att dessa personer rör sig fritt i samhället.

Redan 2017 när Ribbenvik tog över som högst ansvarig på Migrationsverket flaggade han för detta genom att dra ett ärende till högsta instans. Migrationsöverdomstolen höll med i sak men påpekade att lagstiftningen inte medger avsteg från principen om uppehållstillstånd.

Att både Migrationsverket och Migrationsöverdomstolen är överens om att verkligheten förändrats så mycket en lagtext inte längre fungerar torde vara en god indikator på att lagen behöver ses över. Detta har vid flera tillfällen framförts till den dåvarande S-ledda regeringen men ingenting hände trots flera propåer från Migrationsverket.

När Ribbenvik kallar detta för stötande är det absolut ingen överdrift. Det är ett tydligt exempel på hur den förra regeringen valde att blunda för verkligheten för att man målat in sig i ett ideologiskt hörn. Ett hörn där varje avsteg från den verklighetsfrämmande ståndpunkten att migrationen inte medför några som helst kostnader eller problem helt enkelt hade varit en för stor prestigeförlust.

När det i våras stod klart att regeringen inte förlänger Ribbenviks förordnande tog oppositionen till brösttoner. En svärm av stridbara socialdemokratiska exministrar varnade för att denna typ av politisk styrning av myndigheter utgör ett hot mot den demokrati vars överlevnad de själva anser sig vara de enda som kan garantera.

Detta är alltså samma personer som fått skarp kritik från konstitutionsutskottet för hur man mitt under ett förordnande och på oklara grunder sparkat generaldirektören för en annan myndighet. Det är också samma personer som flera gånger från Migrationsverket fått förfrågningar om att göra något åt den lagstiftning som så tydligt inte fungerar.

Nu försöker Ribbenvik en sista gång innan han städar ur sitt kontor. Problemet är detsamma som vid de tidigare försöken men regeringen är det inte. Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) säger till TT att detta är ett prioriterat ärende. Minst sjuttio personer som av Säkerhetspolisen bedöms som säkerhetshot lever inte bara sina liv bland skötsamma svenska skattebetalare. Den förra regeringen har också sett till att det är dessa skattebetalare som står för notan.

Men de som har haft ansvaret för att detta har fortgått säger ingenting. De som nyss vrålade om demokratins förestående undergång när en generaldirektör byts ut har tydligen inget att säga när samma generaldirektör berättar hur det var att jobba under deras styre.

Artikeltaggar

AsylBrott, lag och rättLagstiftningMaria Malmer StenergardMigrationsverketMikael RibbenvikModeraternaMyndigheterPolitikRiksdagenSäkerhetspolisenTerrorismUppehållstillstånd