Hoppa till huvudinnehållet

Smärtsam seger i tiomilalopp: ”Vi är mer slitna än på länge”

Publicerad:
Ulf Öjebo, Kristina Carling och Mathias Carling efter målgången av Vohandu kayak marathon. Öjebo blev femma i K1 och makarna Carling vann mixade K2-klassen.
Ulf Öjebo, Kristina Carling och Mathias Carling efter målgången av Vohandu kayak marathon. Öjebo blev femma i K1 och makarna Carling vann mixade K2-klassen. Foto: Privat

Trots ömma bakändor och svullna handleder paddlade makarna Carling från Karlstad först i mål av alla mixade ekipage efter tio mils kraftprov.

– Vi blev mer slitna än på länge, säger Mathias Carling.

Helgens Vohandu kayak marathon i Estland lockade 1124 båtar totalt, varav 111 i K2 mixed, där Kristina och Mathias Carling, 54 respektive 53 år, deltog. De är rutinerade multisportare, men ovana att enbart paddla så långt.

Den dynamiska duon avverkade banan på åtta timmar och 29 minuter, vilket var nästan sex minuter bättre än tvåan, hemmanationens Ain Fjodorov/Reeda Tuula-Fjodorov.

– Oerhört plågsamt, men en seger kostar, konstaterar Mathias Carling.

Förutom den totala krafttömningen gjorde händerna ondast.

– Vi båda hade väldiga problem med höger hand och handled, som fortfarande är väldigt svullna och det är svårt att greppa. Det var så mycket fors och kraft i vattnet. När du paddlar medströms biter det bättre.

”Träsmak” i baken och skavsår på händerna är andra blessyrer.

– Det är ändå bara åtta timmar så man står ut på något vis.

Det var andra vinsten på lika många försök i loppet, som också omfattade några lyft, alltså där kanoterna bärs på land.

– Den här gången var vi nästan 40 minuter snabbare. Men det beror på förhållanden och hur bra man är med i starten. Vi visste att vi behövde köra fortare i början för att slippa trängseln.

Speciellt klumpade det ihop sig när banan efter de första fem kilometerna över en sjö fortsatte i en älv, av knappt halva Klarälvens bredd.

– De hade släppt iväg en sup- och gummibåtsklass lite före också, så det var slalom första timmarna.

En del föll offer för forsarna.

– Jättemånga välte. Man blir nedkyld och kan slå sönder kanoten. Vi var nära någon gång, men klarade oss.

15 totalt

Makarna Carling hamnade även långt fram totalt i kamp med manliga K1- och K2-kanotister. En 15:e-plats blev det. Tjecken Petr Mojzisek toppade på 7.31.10.

– Det var verkligen god konkurrens. De bästa elitaktiva kör inte, men många före detta Jag trodde verkligen inte vi skulle klara det så bra. Hon var som vanligt grymt stark, säger Mathias om hustrun.

De har gjort åtskilliga träningspass ihop.

– Det är jättemycket tajming, att draget kommer precis lika. Vi har fördel av att vi är samkörda.

Makarna Carling på prispodiet.
Makarna Carling på prispodiet. Foto: Privat

Bara en svensk var före. Stockholmaren Ulf Öjebo som annars brukar tävla ihop med Carlings i Karlstadsbaserade Sweco Adventure, var två minuter snabbare, kom på 13:e plats och femma i K1.

– Uffe gjorde det jäkligt bra. Det var första gången han körde.

Säsongens huvudmål är multisport-VM i Sydafrika i oktober. Ett kraftprov på flera dygn.

– Det blir troligen den största multisporttävlingen någonsin, med 150 lag. Vi är anmälda, men vet inte om vi får ihop laget.

Kristina och Mathias Carling och Ulf Öjebo är troligen fit for fight. Fjärde medlemmen är mer oklar just nu.

Tävla med van der Poel

Någon eller några mindre tävlingar kan bli aktuella innan, om inte annat för att få med Nils van de Poel.

– Han kanske inte vill börja med VM. Det är inte lätt även om man är världsbäst i skridsko, men jag tror han har förutsättningarna.

Nils van der Poel har flera gånger tränat med Sweco Adventure, och imponerade.

– Han kunde allt, var till och med rätt bra att paddla. Det brukar vara svårast när man börjar. Han har ögat för det. Roligt om han kunde vara med innan vi lägger ner för ålder. Problemet är att han är väldigt upptagen.

Mathias Carling har funderat på att sluta, men kör vidare.

– Man är lite fast i det här. Det är jävligt roligt och har blivit en livsstil. Vi kan träna och hålla i det tillsammans.

Ersatte van der Poel i extremtävling: ”Somnade stående”Solstaloppet tillbaka - med gammal FBK-stjärna: ”Hoppas även på van der Poel”Multisportprofilen om dygnet med van der Poel: ”Han ska tävla med oss”

Artikeltaggar

KanotKarlstadKlarälvenNils van der PoelSportSwecoSydafrika

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.