Hoppa till huvudinnehållet

Skog till salu – för 110 miljoner kronor: ”Det är en rejäl egendom”

Publicerad:
En skogsegendom på över 2 600 hektar ”på ett bräde” är sällan det dyker upp, men säljs nu av mäklaren Areal i Karlstad. Foto: Berit

Med en sammanlagd landareal på drygt 2 600 hektar är nu en stor skogsegendom till salu i norra Värmland. Det är ett område norr om Långberget i riktning mot Fagerås-sjön som bjuds ut med prisidén – 110 miljoner kronor.

Mäklarfirman Areal i Karlstad har sedan en vecka tillbaka en av de större skogsegendomarna i Värmland till salu.

Den har en prisidé som föreslås till – 110 miljoner kronor.

Det handlar om en skogsegendom på 2 648 hektar varav 2 125 hektar utgörs av produktiv skogsmark.

Tomas Karlsson, mäklare, Areal, Karlstad.
Tomas Karlsson, mäklare, Areal, Karlstad. Foto: Areal

Det totala virkesförrådet uppgår till 236 000 skogskubikmeter och skogsbeståndet består till stor del av ungskog och gallringsskog. Den uppskattade medelboniteten, ett mått på bördighet, uppgår till 4,5 skogskubikmeter per hektar och den årliga tillväxten bedöms till drygt 9 000 skogskubikmeter.

Läser man vidare i objektsbeskrivningen kan man se att trädslagsblandningen utgörs till 43 procent av tall, 47 procent gran och 10 procent lövträd och det finns även ett litet inslag av contortatall.

Är det här ett stort skogsområde för att vara i norra Värmland?

– Det får man väl säga. Det här är stort, var man än är. Det är en rejäl egendom. Jag jobbar med hela spektrumet av skogsfastigheter inom Värmlands län, så det varierar från några få hektar till riktigt stora objekt. Det här tillhör definitivt bland de största jag har mäklat, säger Tomas Karlsson, skogsmästare och fastighetsmäklare på Areal i Karlstad.

Vad kan du säga om säljaren?

– Det här är privatägt. Vi har ganska många stora skogsägare i Värmland. Och tittar man på Torsby är det stor kommun med jättemycket skog och många stora skogsägare, säger Tomas Karlsson.

Den klassiska frågan: går det att leva på ett så stort skogsinnehav?

– Det är en svår fråga att svara på egentligen. Det är i stor utsträckning ett sätt att placera kapital. Ibland får jag frågan: hur mycket behöver man för att kunna leva på sin skog? Den frågan är felställd, egentligen. Som du ser begär vi 110 miljoner kronor. Det kräver ekonomiska muskler och det handlar mycket om vad man tror om framtiden, om efterfrågan på skogsprodukter och så vidare, säger Tomas Karlsson.

– Vi har haft ett uppsving de senaste åren på råvaror, så det ser väl positivt ut. Men skog har blivit dyrt och är populärt att köpa.

Egendomen spänner över två viltvårdsområden. Dels i Stranna viltvårdsområde som omfattar en areal om 7 523 hektar. Därutöver i Ovansjö viltvårdsområde som omfattar en areal om 33 665 hektar. Det finns upplåtna nyttjanderättsavtal avseende jakt, står det i objektsbeskrivningen.

Sista anbudsdag är 8 juni.

Artikeltaggar

Djur och naturKarlstadSkogTorsbyVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.